6. mart 2024 16:39

Rusija uvrstila Garija Kasparova na listu terorista i ekstremista

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija uvrstila Garija Kasparova na listu terorista i ekstremista

Foto: AP Photo, File/Mindaugas Kulbis

MOSKVA - Svetski šampion u šahu Gari Kasparov uvršten je na listu terorista i ekstremista, saopšteno je danas iz Federalne službe za finansijski nadzor Ruske Federacije (Rosfinmonitoring).

"Gari Karimovič Kasparov, rođen 13. aprila 1963. godine, u Bakuu, u Azerbejdžanskoj Autonomnoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici nalazi se na spisku", naveli su iz Rosfinmonitoringa, prenosi RIA.

Kasparova je sud u Moskvi već kaznio sa 30.000 rubalja (više od 300 evra) zbog nepoštovanja zakona o "stranim agentima".

Isti sud je pre mesec dana kaznio Kasparova sa 40.000 rubalja (više od 400 evra) zbog objava na društvenim mrežama.

U maju prošle godine, Kasparov je uvršten u registar stranih agenata u Rusiji.

Kasparov: Odluka Rusije više govori o "Putinovom fašističkom režimu", nego o meni

Svetski šampion u šahu Gari Kasparov poručio je danas da odluka ruskih vlasti da ga uvrste na listu terorista i ekstremista "više govori o Putinovom fašističkom režimu", nego o njemu.

"Kao što je Goldvoter rekao, ekstremizam u odbrani slobode nije porok, a umerenost u potrazi za pravdom nije vrlina! Ali svaku opoziciju, ili običnu pristojnost, diktatura mora nazvati ekstremističkom", naveo je Kasparov na društvenoj mreži X.

Ranije danas, ruski mediji objavili su da je Federalna služba za finansijski nadzor Ruske Federacije (Rosfinmonitoring) uvrstila Kasparova na listu terorista i ekstremista.

Kasparov je u junu 2013. napustio Rusiju i otišao u Njujork gde je kratko živeo, nakon čega je 2014. godine dobio hrvatsko državljanstvo i preselio se u Podstranu kod Splita.