7. mart 2024 08:15

Vang Ji: Kina očekuje "zeleno svetlo" za EU, SAD tek treba da ispune obećanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vang Ji: Kina očekuje "zeleno svetlo" za EU, SAD tek treba da ispune obećanja

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

PEKING - Prošle godine je obeležena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a razmena i dijalozi između dve strane na svim nivoima ponovo su pokrenuti u potpunosti, rekao je danas šef kineske diplomatije Vang Ji.

Vang je na konferenciji za novinare na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 14. saziva, nacionalnog zakonodavnog tela Kine, istakao da postoji mnogo uspešnih primera u pogledu saradnje Pekinga i EU u izgradnji "Pojasa i puta", kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, luka Pirej u Grčkoj, Pelješki most u Hrvatskoj, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Dodao je da između Kine i Evrope ne postoji suštinski sukob interesa, niti bilo kakva geostrateška kontradikcija i da zajednički interesi obe strane daleko nadmašuju njihove razlike i izrazio nadu da će odnosi Kine i EU imati "zeleno svetlo i nesmetan tok".

Vang je govorio i o odnosima Pekinga i Vašingtona i rekao da SAD nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i tek treba da ispune svoja obećanja, uprkos određenom napretku od sastanka predsednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra, prenosi Rojters.

Kina i Rusija stvorile novu paradigmu odnosa velikih zemalja

Kina i Rusija stvorile su novu paradigmu odnosa velikih zemalja. koja se u potpunosti razlikuje od zastarelog hladnoratovskog pristupa, izjavio je ministar Ji.

On je na konferenciji za novinare, na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, rekao da Kina i Rusija teže trajnom dobrosusedstvu i prijateljstvu i nastoje da prodube svoju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju, prenosi agencija Sinhua.

Ruski prirodni gas pokreće mnoga kineska domaćinstva, a automobili kineske proizvodnje voze ruskim putevima, u potpunosti pokazujući snagu i široke perspektive kinesko-ruske obostrano korisne saradnje, istakao je Vang.

Govorio je o odnosima Pekinga i Evropske unije i naglasio da je prošle godine obeležena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a da su razmena i dijalozi između dve strane na svim nivoima ponovo pokrenuti u potpunosti.