16. mart 2024 16:22

Stavljen pod kontrolu požar u ruskoj rafineriji nafte izazvan napadom drona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stavljen pod kontrolu požar u ruskoj rafineriji nafte izazvan napadom drona

Foto: Shutterstock.com/Maksim Safaniuk, ilustracija

MOSKVA - Požar, koji je izbio jutros u ruskoj rafineriji nafte u Sizranju u Samarskoj oblasti nakon napada ukrajinskog drona, stavljen je pod kontrolu, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je navelo da su vatrogasci angažovani da potpuno ugase požar, javila je agencija Interfaks.

Ukrajinske bespilotne letelice su jutros napale dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti, a u pogonu u Sizranju izbio je požar, a povređenih nije bilo, rekao je načelnik regiona Dmitrij Azarov. Nije jasno kako će požar uticati na proizvodnju u postrojenju koje ima kapacitet da preradi 8,5 miliona tona sirove nafte godišnje ili 170.000 barela dnevno, preneo je Rojters.

Osujećen je napad ukrajinskog drona na drugu rafineriju, Novokujbiševsk, rekao je Azarov.

Obe rafinerije su u vlasništvu Rosnjefta. 

Ruska vojska zaustavila pokušaj proboja diverzanata u Belgorodsku oblast

Ruska vojska zaustavila je pokušaje diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine iz Sumske oblasti da prodru na teritoriju Ruske Federacije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Napadi su odbijeni i pokušaji prodora na teritoriju Ruske Federacije diverzantskih i izviđačkih grupa ukrajinskih militanata iz naselja Popovka u Sumskoj oblasti, kao i u pravcu naselja Spodarjušino i Kozinka, u Belgorodskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su u regionima Ukrajine koji se graniče sa Belgorodskom i Kurskom oblašću, ruske jedinice nanele "sveobuhvatnu štetu ljudstvu i tehnici“.

"Kao rezultat vazdušnih udara i artiljerijske vatre, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 30 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila, borbeno vozilo MLRS češke proizvodnje Vampir i borbeno vozilo Grad MLRS", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gladkov: Dve osobe poginule, tri povređene u granatiranju Belogorodske oblasti

Dve osobe su poginule, a tri su povređene u posledicama granatiranja ruske Belgorodske oblasti od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je u objavi na Telegramu precizirao da su poginule su dve osobe: muškarac i žena, a da se lekari bore za život njenog sina.

Gladkov je rekao da su još dva muškarca zadobila povrede glave,a da se njihovo stanje ocenjuje kao zadovoljavajuće, i da su svi povređeni hospitalizovani.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela tri bespilotne letelice, raketu i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti Rusije i pet dronova iznad Kurske oblasti, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.