26. april 2024 20:32

Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Foto: AP Photo/Kevin Wolf

VAŠINGTON - Vašington još nema PVO sisteme Patriot koje bi mogao da isporuči Ukrajini, saopštio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

''Američki Patriot sistemi raspoređeni su u ovom trenuku širom sveta, uključujući Bliski istok, kako bismo zaštitili američke trupe. Ako budemo mogli da oslobodimo dodatne američke baterije, poslaćemo ih u Ukrajinu'', rekao je on u intervjuu za američku televiziju MSNBC.

Dodao je da SAD nastoje da ubede partnere u Evropi i drugim delovima sveta da Kijev snabdeju postojećim PVO sistemima.

Ranije danas američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će SAD obezbediti Ukrajini rakete za Patriot PVO sisteme koji se nalaze u Ukrajini, u vrednosti od šest milijardi dolara.

On je naveo da će rakete biti isporučene u okviru paketa vojne pomoći koji uključuje i integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.