30. april 2024 13:03

Zastave 10 država podignute ispred Evropske komisije povodom 20 godina od najvećeg proširenja EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zastave 10 država podignute ispred Evropske komisije povodom 20 godina od najvećeg proširenja EU

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Povodom 20 godina od najvećeg kruga proširenja EU danas su ispred sedišta Evropske komisije u Briselu podignute zastave 10 država koje su se 2004. godine pridružile Uniji.

Ispred sedišta Evropske komisije zavijorile su se zastave Kipra, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije - zemalja koje su 1. maja 2004. godine postale članice EU.

Pridruživanje ovih 10 zemalja povećalo je ekonomsku moć EU na globalnom nivou, a veće jedinstveno tržište učinilo je EU još privlačnijim trgovinskim partnerom.

Evropska unija je, nakon proširenja 2004. godine, postala jedno od najvećih jedinstvenih tržišta na svetu.

Kako je objavila Evropska komisija na svom nalogu na društvenoj mreži Iks, proširenje je stvorilo i mogućnosti za prodaju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda na veće tržište, nudeći građanima veći izbor kvalitetnih proizvoda.

Od 2004. godine uložena su i značajna sredstva u infrastrukturu širom Evropske unije, napominje se u objavi Evropske komisije.

Najveće proširenje EU obeležava se nizom događaja, a sinoć je na ceremoniji povodom 20 godina od velikog proširenja EU, koja je održana prvog dana sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da EU i zemlje kandidati moraju da budu spremni za proširenje do 2030. godine.

On je naveo da je 2004. godinu obeležilo ujedinjenje "podeljenog kontinenta", a da se danas, 20 godina kasnije, "rat vratio u Evropu".

"Naredni talas proširenja je ponovo sastanak sa istorijom, to je ponovo geopolitički imperativ", poručio je Mišel.