2. maj 2024 13:48

EU izdvaja milijardu evra za Liban za smanjenje priliva migranata u Evropu

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU izdvaja milijardu evra za Liban za smanjenje priliva migranata u Evropu

Foto: Shutterstock.com/Marian Weyo, ilustracija

BEJRUT - Evropska unija izdvojiće paket pomoći za Liban u iznosu od milijardu evra, od čega će veliki deo biti namenjen za jačanje granične kontrole, da bi se zaustavio priliv azilanata i migranata iz te zemlje na Kipar i u Italiju, objavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Bejrutu.

Fon der Lajen, koja boravi u poseti Libanu zajedno sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, rekla je da će pomoć biti podeljena od ove do 2027. godine, preneo je AP.

Fon der Lajen je istakla da je najveći deo pomoći u iznosu od 736 miliona evra biti namenjen za podršku sirijskim izbeglicama i drugim ranjivim grupama u Libanu, dok će oko 200 miliona evra biti izdvojeno za rad libanskih bezbednosnih službi radi pojačane kontrole granica i migracija.

Predsednica EK je istakla da će se EU angažovati na dobrovoljnom povratku izbeglica u Siriju u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija za izbeglice - UNHCR-om i pozvala na veću međunarodnu podršku za humanitarne projekte u Siriji.

Hristodulides je pozdravio paket pomoći EU za Liban, napominjući da bi Brisel trebalo da ode korak dalje i proglasi pojedina područja u Siriji bezbednim za povratak.

"Trenutna situacija nije održiva za Liban. Nije održiva za Kipar, niti za EU", rekao je Hristodulides.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati pohvalio je paket pomoći EU, navodeći da bezbednost Libana utiče na bezbednost evropskih zemalja.

Sporazum o pomoći EU Libanu sledi druge slične sporazume koje je Unija nedavno postigla sa Egiptom, Tunisom i Mauritanija za jačanje kontrole granica tih zemalja.

U Libanu, koji je u teškoj finansijskoj krizi od 2019. godine, nalazi se gotovo 785.000 registrovanih izbeglica iz Sirije i na stotine hiljada drugih neregistrovanih, što je najveći broj izbeglica na svetu u jednoj zemlji po glavi stanovnika.