4. maj 2024 13:52

Španija odbacila tvrdnju Mileja da premijer Sančez uništava državu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija odbacila tvrdnju Mileja da premijer Sančez uništava državu

Foto: Shutterstock.com/rarrarorro, ilustracija

MADRID - Španija je danas osudila komentare predsednika Argentine Havijera Mileja, koji je optužio špansku vladu da donosi "siromaštvo i smrt" svom narodu.

„Španska vlada kategorički odbacuje neosnovane reči... koje ne odražavaju odnose između dve zemlje i njihovog bratskog naroda“, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kancelarija argentinskog predsednika Havijera Mileja objavila je saopštenje na platformi Iks, optužujući premijera Pedra Sančeza da nanosi štetu španskoj ekonomiji i stabilnosti, kao i da ima važnije probleme za rešavanje.

"Vlada Pedra Sančeza ima važnije probleme kojima mora da se bavi, kao što su optužbe za korupciju protiv njegove supruge, pitanje koje ga je čak navelo da pominje svoju ostavku", dodao je Milej.

Objava je najverovatnije reakcija na ranije komentare španskog ministra saobraćaja Oskara Puentea koji je izjavio da je Milej na drogama, prenosi list Espanjol.

Milejeva kancelarija je optužila Sančeza da "ugrožava jedinstvo kraljevstva, tako što je zaključio sporazum sa separatistima i odveo Španiju u njenu propast", ​​što je aluzija na pakt koji je Sančesova Socijalistička partija sklopila sa baskijskim i katalonskim partijama kako bi formirala vladu.

Takođe, Milej je u petak izjavio da je izjava španskog ministra saobraćaja Oskara Puentea koji je argentinskog predsednika nazvao "veoma lošim čovekom pod uticajem supstanci" klevetnička.

"Predsednička administracija odbacuje klevete i uvrede koje je španski ministar saobraćaja Oskar Puente izneo na račun Havijera Mileja", navodi se u saopštenju kancelarije platformi Iks.

Prethodno je Puente, prema pisanju španskog lista Mundo, savetovao mlade ljude da budu svoji, dodajući da „postoje veoma loši ljudi koji su baš na osnovu toga, došli do vrha“. On je kao primer naveo Mileja i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Video sam Mileja na televiziji i rekao, slušajući ga, da je, ne znam u kojem stanju, pre ili posle uzimanja neke supstance, izašao da to kaže. Rekao sam da je nemoguće da pobedi na izborima, on je iskopao svoj grob...", rekao je španski ministar na skupu o komunikaciji i društvenim mrežama održanom ovog petka u Salamanci.

Milej će 18. maja učestvovati na sastanku koji u Madridu organizuje Voks, na poziv predsednika te stranke Santjaga Abaskala, veoma bliskog argentinskom predsedniku.

S druge strane, Sančez, blizak Milejevom prethodniku, Albertu Fernandezu, podržao je bivšeg peronističkog kandidata na poslednjim predsedničkim izborima i nije uputio nikakve čestitke Mileju kada je u novembru 2023. proglasio pobedu na izborima za predsednika Argentine.