7. maj 2024 13:16

Ana Pisonero: Prva isplata iz Instrumenta za Zapadni Balkan moguća pre leta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Pisonero: Prva isplata iz Instrumenta za Zapadni Balkan moguća pre leta

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Prva isplata u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine, mogla bi da bude izvršena do leta izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"Ako sve bude kako treba, nadamo se da ćemo, manje-više, moći da izvršimo prvu uplatu do leta. Biće indikativnih izdvajanja na osnovu BDP i stanovništva naših partnerskih zemalja", rekla je Pisonero na brifingu za novinare u Briselu.

Ona je na pitanje Tanjuga na koliku bi finansijsku pomoć Srbija mogla da računa u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan u naredne četiri godine, navela da za sada može da kaže da će važan preduslov u slučaju Beograda i Prištine biti napredak u okviru njhovih obaveza u vezi sa normalizacijom odnosa.

Pisonero je dodala da partneri sa Zapadnog Balkana pripremaju reformske agende kako bi mogli da pristupe finansijskim sredstvima iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

"Očekujemo da naši partneri dostave komisiji reformske agende kada uredba stupi na snagu", rekla je Pisonero i dodala da će reformske agende morati da proceni Evropska komisija, nakon konsultacija sa državama članicama EU.

Pisonero je pozdravila odluku Saveta EU da da konačno zeleno svetlo za uredbu kojom se podržava Plan rasta za Zapadni Balkan i naglasila da će taj plan, vredan šest milijardi evra, pomoći da se ubrzaju neke od prednosti budućeg pristupanja EU, povezivanjem i otvaranjem određenih oblasti jedinstvenog tržišta za partnere sa Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je naredni korak da Belgija kao predsedavajuća Savetu EU i Evropski parlament potpišu uredbu, a onda će ona biti objavljena u Službenom listu EU.

Savet Evropske unije ranije danas je dao konačno zeleno svetlo za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama u vezi sa EU i ekonomskim rastom u regionu.

Instrument predstavlja finansijski stub Plana rasta za zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komisija, a očekuje se da će se preko instrumenta u periodu od 2024. do 2027. godine obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima za partnere sa Zapadnog Balkana.

Glavni cilj instrumenta je da podrži usklađivanje partnera sa Zapadnog Balkana sa vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU, kao i njihovu progresivnu integraciju u jedinstveno tržište EU i društveno -ekonomsku konvergenciju sa EU.

Instrument će podržati niz socio-ekonomskih i osnovnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava.

Kako bi dobili podršku u okviru instrumenta, svi partneri u regionu moraju da pripreme reformske agende i navedu reforme koje planiraju da preduzmu kako bi ostvarili ciljeve iz instrumenta.