15. maj 2024 12:45

SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjecku

Izvor: TANJUG

podeli vest

SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjecku

Foto: U.S. Army via AP, file/John Hamilton

KIJEV - Ukrajinska policija uhapsila je petoricu muškaraca i jednu ženu koji su optuženi da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo deset ljudi i povređeno više od 80, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Šestoro osumnjičenih su optuženi za izdaju i suočavaju se sa doživotnim zatvorom.

U svom Telegram kanalu, SBU je saopštila da su navodni ruski agenti pomogli u koordinaciji dvostrukog udara na grad Pokrovsk, u Donjeckoj oblasti, u avgustu prošle godine, prenosi Kijev indipendent.

U tom napadu je ubijeno deset ljudi, uključujući nekoliko spasilaca koji su pomagali povređenima nakon prvog udara, a koji su nastradali u drugom raketom udaru 40 minuta kasnije.

SBU je saopštila da je njih šestoro takođe pomoglo u gađanju ukrajinskih snaga u pravcu Avdijevke.

Ruske snage odbile ukrajinski napad iznad Krima, oboreno 10 balističkih raketa

Ruske vazduhoplovne snage su u toku odbile vazdušni napad Ukrajine na Sevastopolj, a ruski sistemi PVO su iznad Krima oborili 10 balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

''Protekle noći, broj pokušaja kijevskog režima da izvrši terorističke napade korišćenjem američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS, francuskih vođenih bombi HAMMER, američkih antiradarskih raketa HARM, raketa velikog kalibra i bespilotnih letelica tipa avion zaustavljeni su ciljevi na teritoriji Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Dodato je snage PVO oborile su 17 ukrajinskih dronova i 2 granate MLRS na nebu iznad Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvozžajev je izvestio da su snage protivvazdušne odbrane oborile nekoliko ukrajinskih projektila iznad voda u blizini grada i u oblasti aerodroma Belbek.

Sevastopoljski spasioci ugasili su požar koji je nastao nakon pada raketa u rejonu sela Poljuško, ali nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi. Krhotine su pale i na području Fedorovske ulice, ali nije bilo žrtava.

Guverner: Ukrajinski dronovi napali skladište goriva u Rostovskoj oblasti

U napadu ukrajinskih dronova na skladište goriva u ruskoj Rostovskoj oblasti došlo je do dve ekspolozije, ali nije bilo povređenih, rekao je guverner regiona Vasilij Golubjov.

''Jutros, kao rezultat pada 2 bespilotne letelice, dogodile su se dve eksplozije na skladištu goriva u Proletarskom okrugu, nije bilo žrtava“, napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Ruske snage napreduju u Harkovskoj oblasti u Ukrajini, a ukrajinska vojska je u utorak saopštila da je premestila svoje trupe na nove položaje na severu Harkovskog regiona kao odgovor na jaku neprijateljsku vatru i napredovanje ruskih trupa.