16. maj 2024 10:31

Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić: Narod uz Fica, atentat politički motivisan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić: Narod uz Fica, atentat politički motivisan

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić izjavio je danas da je premijer Robert Fico, koji je juče teško ranjen u atentatu, prošle godine osvojio četvrti mandat, što pokazuje da ga narod voli a da je napad na njega politički motivisan i pripreman mesec dana unapred.

Svi slovački mediji, kao i cela javnost, osudili su ovaj zločin, rekao je Nakić, ocenivši da je atentat bio kulminacija medijskih tenzija koje su bile na visokom nivou u Slovačkoj u poslednje dve, tri nedelje i da je pokušaj ubistva slovačkog premijera "definitivno politički motivisan".

"To su medijske tenzije pošto je pre tri meseca Fico pobedio na izborima i osnovana je nova Vlada Slovačke. Fico se bori kao i što se naš predsednik bori protiv korupcije i svih negativnih pojava u društvu, ali tu nailazi na jedan zid", rekao je Nakić za K1 televiziju.

Nakić je podsetio da je juče u gradu Handlovi koje se nalazi na 150 kilometara od Bratislave održan satsanak Vlade nakon kog je Fico sa svojim saradnicima, krenuo ka svom automobilu da pozdravi prisutne građane kada se iz mase izvukao 71- godišnji Juraj Cintula, koji je sa pet hitaca pucao u predsednika Slovačke gde su ga pogodila tri hica.

Ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi lider koji se javio i osudio zločin što, kako kaže, pokazuje perfektne bilateralne odnose između Srbije i Republike Slovačke. Dodaje da je premijer Slovačke dokazani prijatelj Srbije, Srba i srpskog predsednika.

Nakić kaže da je Fico podneo ostavku nakon ubistva novinara Jana Kucijaka 2018. godine, ali da se prošle godine vratio na vlast kada je osvojio četvrti mandat što, napominje on, pokazuje da narod u Slovačkoj voli Fica.

Ambasador dodaje da je nakon atentata na premijera Fica pojačana bezbednost u Slovačkoj i da trenutno ne može da se uđe u Skupštinu Slovačke.