17. maj 2024 11:32

Predsednik Italije: Institucije da se posvete zaštiti LGBT zajednice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Italije: Institucije da se posvete zaštiti LGBT zajednice

Foto: AP Photo, File/Miguel Angelo Pereira

RIM - LGBT zajednica je diskriminisana kao posledica homofobije, što često dovodi do neprihvatljivog govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, saopštio je danas predsednik Italije Serđo Matarela povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT).

On je pozvao javne institucije da se posvete ''inkluzivnom društvu koje poštuje identitete“.

''Netrpeljivost prema onome što je drugačije i ravnodušnost prema kršenju tuđih sloboda cepaju demokratski suživot", zaključio je Matarela.

Diskriminacija i nasilje nikada neće biti prihvatljivi, a država je ''na prvoj liniji fronta'' u rešavanju tog problema, rekla je premijerka Đorđa Meloni, prenosi Ansa.

''Zaštita i odbrana dostojanstva svakog čoveka je zagarantovana našim Ustavom. Prioritet institucija je da se bore protiv svakog oblika diskriminacije, nasilja i netolerancije i ulažu u prevenciju i podršku za žrtve'', istakla je ona.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti, a svakog 17. maja se tim povodom obeležava Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije.