17. maj 2024 18:38

Đurić: Borićemo se svim sredstvima protiv rezolucije, zahvalnost Mađarskoj na podršci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Borićemo se svim sredstvima protiv rezolucije, zahvalnost Mađarskoj na podršci

Foto: TANJUG/STR

BUDIMPEŠTA - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je danas u Budimpešti, posle razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, da će Srbija glasati protiv rezolucije o Srebrenici i da će nastaviti snažno da se bori svim sredstvima protiv usvajanja te rezolucije, izrazivši zahvalnost Sijartu na iskrenoj podršci Mađarske Srbiji po tom pitanju.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori i protiv, kako je rekao, mržnje koju pojedini politički krugovi pokušavaju da raspire zloupotrebljavajući žrtve Srebrenice.

"Postoje politički krugovi u zemljama koje su kosponzori rezolucije, koji šire laži u međunarodnoj zajednici o tome da će tobože Srbija da glasa uzdržano. Srbija će sa obe ruke glasati protiv svađalačke rezolucije o Srebrenici, a predsednik Vučić će stati lično pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija i uzdignute glave izneti stav Srbije kao slobodne zemlje koja želi mir i saradnju, ali koja pamti i poštuje srpske i sve druge žrtve", rekao je šef srpske diplomatije na konferenciji za novinare posle sastanka sa Sijartom.

Đurić kaže da politika Srbije predstavlja politiku uvažavanja svih žrtava bez, kako je rekao, pravljenja hijerarhije, kao i da za Srbiju ne postoje žrtve koje su više ili manje vredne.

On je naglasio da su Srbiji potpuno jednake srpske, hrvatske i bošnjačke žrtve.

"Ali ne dozvoljavamo da jedino našem narodu bude zalepljena stigma i etiketa genocidnog naroda. To nećemo dozvoliti i protiv toga ćemo se boriti dan i noć. Naš tim, na čelu sa predsednikom Vučićem, putuje u nedelju na ponedeljak u Njujork i mi ćemo, finalnih 96 sati, do glasanja o rezoluciji razgovarati sa našim prijateljima širom sveta. Istovremeno, boreći se protiv rezolucije, mi još jednom afirmišemo poziciju Srbije kao slobodne i nezavisne zemlje na svim kontinentima", naglašava Đurić.

Govoreći o sve većim pritiscima na Srbiju vezanim za rezoluciju o Srebrenici, Đurić je rekao da oni nisu upućeni samo Beogradu, već državama širom sveta i zahvalio Sijartu kao i Mađarskoj na, kako je rekao, iskrenoj podršci Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici i istakao da je to podrška ukupnoj stabilnosti u regionu koju Srbija neće zaboraviti.

Đurić je komentarisao i pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, istakavši da je Srbija zbog toga duboko šokirana i potresena, kao i da je Fico, ne samo lider zemlje bliske Srbiji, već i njen dokazan i osvedočeni prijatelj.

"Mi ne odobravamo, ne samo atentat na Roberta Fica koji najoštrije osuđujemo, već ni političku kampanju koja je protiv njega vođena u mesecima pre atentata. Ja mu želim i u ime vlade i u ime predsednika brz oporavak", naveo je Đurić.

On je dodao da ta vrsta ponašanja očigledno inspiriše političke ekstremiste zbog čega su brojne pretnje upućene i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ističući da tako nešto u Srbiji neće proći.

Ministar Sijarto takođe je osudio pokušaj atentata na slovačkog premijera, ali i pretnje upućene srpskom predsedniku.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici još jednom je ponovio jasan stav Mađarske po tom pitanju i istakao da Mađarska svoju politiku i jasan stav ima već 14 godina što je, kako je rekao, dovoljno vremena da svi u međunarodnoj politici shvate da ne vredi vršiti pritisak na Mađarsku.

"Pokušavaju da nas nateraju da uradimo nešto što je protiv naših nacionalnih interesa ili naših vrednosti, ili vizije, a to je potpuno nepotrebno. Kada je reč o Srebrenici, niko ne spori tragičnost događaja. Ali ne bih voleo da UN usvoje rezoluciju koja demonizuje ceo jedan narod. Jer, to je beskrajno pojednostavljen predlog rezolucije koji demonizuje srpski narod, a to je za nas neprihvatljivo", rekao je Sijarto.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasio je da smatra da prijava tzv. Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama nije prikladan dok se dijalog Beograda i Prištine ne završi.

Ističe da takve situacije izazivaju tenzije što, kako kaže, unazađuje proces dijaloga.