20. maj 2024 14:39

Južna Afrika: Zumina stranka MK razočarana njegovom diskvalifikacijom sa izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Afrika: Zumina stranka MK razočarana njegovom diskvalifikacijom sa izbora

Foto: AP Photo, File/Themba Hadebe

JOHANESBURG - Južnoafrička stranka Mkhonto Ve Sizve (MK) bivšeg predsednika Džejkoba Zume poručila je da je razočarana presudom Ustavnog suda kojom se Zumi zabranjuje da se kandiduje za parlament na opštim izborima sledeće nedelje.

Generalni sekretar MK Sihle Ngubane rekao je da je stranka razočarana presudom, ali to neće uticati na partijsku kampanju i da će Zumino lice ostati na glasačkom listiću za izbore 29. maja.

"On je i dalje lider stranke. To (presuda) uopšte ne utiče na našu kampanju," rekao je on.

Ustavni sud je presudio da je Zumu diskvalifikovala izrečena zatvorska kazna od 15 meseci zbog nepoštovanja suda, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zuma je osuđen 2021. jer je odbio da svedoči u istrazi o korupciji tokom njegovog predsedničkog mandata koji je završen 2018.

Ustavom Južne Afrike zabranjeno je bilo kome osuđenom na 12 meseci zatvora, bez mogućnosti novčane kazne, da služi u parlamentu kako bi se zaštitio integritet „demokratskog režima“ uspostavljenog nakon okončanja rasističkog sistema aparthejda 1994. godine, rekao je sudija Ustavnog suda.

On je za predstoječe izbore vodio kampanju pod zastavom novoformirane stranke uMkhonto veSizve (MK), nakon što se sukobio sa vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom (ANC).

''Sud je presudio, i kao što sam često govorio, to je najviši sud u zemlji i dali smo pravosuđu da arbitrira u sporovima među nama u smislu našeg ustava“, rekao je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

On je zamenio Zumu na mestu predsednika nakon žestoke borbe za vlast i predvodi kampanju ANC-a za produženje svoje 30-godišnje vladavine.

Na predstojećim izborima Južnoafrikanci glasaju za političke stranke, a kandidati na vrhu njihovih lista dobijaju poslanička mesta u zavisnosti od broja glasova koje stranka dobije.

Zuma još nije komentarisao odluku Ustavnog suda.