22. maj 2024 07:51

Rudi Đulijani izjasnio se da nije kriv za pokušaj menjanja izbornih rezultata u Arizoni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rudi Đulijani izjasnio se da nije kriv za pokušaj menjanja izbornih rezultata u Arizoni

Foto: AP Photo, File/Jose Luis Magana

FENIKS - Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani izjasnio se na sudu u Feniksu da nije kriv po devet tačaka optužnice za krivična dela vezana za njegovu ulogu u navodnom pokušaju da se poništi poraz Donalda Trampa od Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020.

Saveznici bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optuženi su u utorak u Feniksu zbog optužbi koje uključuju zaveru, prevaru i falsifikat koji su povezani sa malverzacijama na izborima 2020. u Arizoni uprkos tome što je demokrata Bajden pobedio u toj američkoj saveznoj državi, prenosi AP.

Deset drugih, uključujući bivšu predsednicu Republikanske partije Arizone Keli Vord, takođe su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za zaveru, falsifikovanje i prevaru u vezi sa ovim slučajem.

Đulijani se pojavio putem video linka na suđenju koje je održano u sudnici u Feniksu.

Suđenja njemu i Vord zakazana su za 17. oktobar, otprilike tri nedelje pre američkih izbora.

Među optuženima je i bivši šef Trampovog kabineta Mark Medous, dok Tramp, sada republikanski predsednički kandidat, nije, iako se u optužnici spominje "bivši predsednik SAD" kao "neoptuženi saučesnik" u pokušaju da se preokrenu rezultati izbora.

Bajden je pobedio u Arizoni na izborima 2020. godine sa 10.457 glasova više od Trampa, a prema optužnici, saradnici Trampa su navodno pokušali da ubede zakonodavno telo Arizone, u kojoj su Republikanci imali većinu, da izaberu Republikanske elektore iako je Bajden osvojio većinu.

Potom bi falsifikovani rezultati, u korist Trampa, bili predstavljeni u Senatu.