22. maj 2024 10:17

Stranka Marin Le Pen prekida veze sa strankom AfD zbog izjava o SS-ovcima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stranka Marin Le Pen prekida veze sa strankom AfD zbog izjava o SS-ovcima

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

BERLIN  - Francuska desničarska stranka "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen neće više sedeti u Evropskom parlamentu sa nemačkom desničarskom strankom AfD.

Prema pisanju nemačkih medija, razlog za to je najverovatnije izjava glavnog kandidata AfD-a za evfroposlanika Maksimilijana Kraha o pripadnicima nacističke SS službe - da oni automatski nisu zločinci, prenosi Velt.

"Nećemo više sediti s njima u sledećem zakonodavnom periodu", rekao je za francuski Liberasion Aleksandre Lube, portparol kampanje glavnog kandidata "Nacionalnog okupljanja" Žordana Bardela.

Krah je za italijansku Republiku rekao da pripadnici SS-a nisu automatski zločinci, kao i da je među njih 900.000 bio visok procenat farmera.

"Naši preci nisu bili zločinci", rekao je on.

Pripadnici SS divizije su u Drugom svetskom ratu upravljali koncentracionim logorima i u velikoj meri su odgovorni za Holokaust i brojne druge teške zločine.

Nacionalno okupljanje je posle italijanske Lige Matea Salvinija najveća stranka u evropskoj ekstremno desničarskoj frakciji Identitet i demokratija (ID), a ako AfD ne bude primljen u poslaničku grupu ID, morao bi da traži druge partnere.

Desničarski evroposlanik Anders Vistisen, čija je stranka takođe u ID grupi, pozvao je AfD da se "reši Kraha" ili da potpuno napusti ID, prenosi briselski Politiko.

Neimenovani zvaničnik ID grupe, rekao je za portal da ne zna šta će se dogoditi, kao i da su se do sada odluke uvek donosile jedinstveno među svim nacionalnim delegacijama među kojima je i francuska delegacija.

"Vremena su prilično luda, svi su nervozni", zaključio je on.