17. januar 2023 14:41

Bruno Retajo: Ilegalnim imigrantima u Francuskoj ne sme se nikad legalizovati status

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bruno Retajo: Ilegalnim imigrantima u Francuskoj ne sme se nikad legalizovati status

Foto: AP Photo/Amel Emric, File/Amel Emric

PARIZ - Strancima koji ilegalno uđu u Francusku ne sme se omogućiti da legalizuju svoj status, poručio je danas Bruno Retajo, šef republikanskog kluba u francuskom Senatu.

Retajo, koji se u septembru prošle godine kandidovao na izborima za predsednika francuske Republikanske stranke poručio je ministru unutrašnjih poslova Francuske Žeraldu Darmaninu da će morati da koriguje svoj odnos prema imigrantima ako želi da pobedi na novim izborima za prvog čoveka francuskih Republikanaca i dobije podršku za novi predlog zakona o imigraciji, navodi se u izveštaju francuskog desničarskog dnevnog lista Figaro.

"Imigranti koji ilegalno uđu u Francusku moraju znati da nikada neće moći da traže legalizaciju svog statusa", rekao je Retajo gostujući danas u emisiji na radiju Evropa 1 i zatražio od ministra unutrašnjih poslova da ukine "princip nulte regularizacije" i obnovi kategoriju "ilegalni boravak" koji je ukinuo bivši francuski predsednik, socijalista Fransoa Oland.

Retajo je najavio da novi zakonski predlog neće imati podršku Senata ukoliko ne budu ispunjeni ovi uslovi bez kojih će se, kako kaže "kapije Francuske još više otvoriti za imigrante".

Predlog zakona biće u martu na dnevnom redu u francuskom parlamentu, ali izvršna vlast, trenutno bez saveznika, nema potrebnu većinu da ga podrži.

"Ove godine u Francuskoj ćemo ponovo imati rekordan broj zahteva za azil i ta brojka neprekidno raste. Već 30 godina tragamo za kompromisnim rešenjem problema imigracije. Ovaj zakon bi, ukoliko bude usvojen, bio 22. te vrste", podsetio je senator Bruno Retajo.