23. maj 2024 11:01

Raste jaz između potpredsednika italijanske vlade zbog vizije Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raste jaz između potpredsednika italijanske vlade zbog vizije Evrope

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

BRISEL - Potpredsednici italijanske vlade i ministri spoljnih poslova i saobraćaja Antonio Tajani i Mateo Salvini sve više se razilaze oko pitanja budućeg izgleda Evrope.

Tajani i Salvini u Italiji su deo vladajuće koalicije predvođene Đorđom Meloni, međutim u Evropskom parlamentu pripadaju različitim grupama - Tajani vodećoj EPP, a Salvini grupaciji ID sačinjenoj od uglavnom desničarskih evropskih stranaka, prenosi Evroaktiv.

Tajani je pozdravio nedavnu podršku Salvinijeve Lige da nemački AfD napusti ID, ali je naglasio da nisu problem samo nemački ultradesničari, več i francusko "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

"Le Pen želi da napusti NATO i sigurno nije evropeista. Ne možete razmišljati o tome da upravljate Evropom dok ste protiv toga. Kako da se složimo sa onima koji žele da unište Evropu? Zalažemo se za NATO i ujedinjenu Evropu", rekao je Tajani.

Par sati kasnije Salvini je odgovorio na Tajanijeve komentare.

"Nadam se da ću ponovo izgraditi evropski desni centar, ali verujem da Tajani greši što je napao Le Pen. Radimo na ujedinjenju", rekao je on.

Oglasila se i Liga navodeći da je iznenađujuće da "naš prijatelj Antonio Tajani" više voli ratnog huškača Emanuela Makrona nego Marin Le Pen.

"Takođe je iznenađujuće što je kritikovao slogan Lege 'manje Evrope', s obzirom da je to bila i fraza Silvija Berluskonija za predizbornu kampanju 25. maja 2014., kada je aktuelni ministar spoljnih poslova bio evropski komesar", navela je Liga u saopštenju.