24. maj 2024 13:58

Stano: EU ne komentariše sednice UN, države glasale na osnovu nacionalnih odluka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stano: EU ne komentariše sednice UN, države glasale na osnovu nacionalnih odluka

Foto: Tanjug video

BRISEL - Portparol EU Peter Stano izjavio je danas, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN da nije na EU da komentariše rezolucije o kojima se glasa u UN i naveo da su države članice EU glasale na osnovu svojih nacionalnih odluka.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje albanskog novinara kakav je stav EU o rezoluciji o Srebrenici i kako će na politiku EU u regionu uticati to što neke države članice nisu glasale za rezoluciju, istakao da se glasalo o rezoluciji koja se bavi određivanjem Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici i ponovio da stav Brisela da je protiv negiranja ili relativizacije onoga što se dogodilo u Srebrenici.

"Kada je reč o glasanju u UN, mogu samo da ponovim da EU kao takva nije članica Generalne skupštine UN, tako da nije na nama da komentarišemo rezolucije koje tamo izglasavaju države članice UN", naveo je Stano.

On je dodao da je reč o rezoluciji kojom se 11. jul određuje kao Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i naglasio da EU ima svoj stav o genocidu u Srebrenici, koji je, kako kaže, vrlo jasan i koji više puta ponavlja.

"EU je vrlo jasna u vezi sa tim svake godine - odbacujemo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se desilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid", naveo je Stano.

On tvrdi da je to "činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi" i poručio da EU ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativizovanje ili negiranje genocida.

"Ali juče se ponovo glasalo o specifičnoj rezoluciji koja se bavi određivanjem datuma kao Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici, gde su države članice EU glasale na osnovu svoje nacionalne odluke. Stav EU o genocidu u Srebrenici se nije promenio", rekao je Stano.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Vlada RS donela odluku kojom se predlaže odvajanje od ostatka BiH, Stano je rekao da su EU i njene države članice jasno izrazile nedvosmislenu opredeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i poručio da će, kako je naveo, "secesionističke ideje ili akcije" samo dovesti do izolacije.

"Nažalost, ovo nije prvi put da čujemo ovakve izjave i najave. EU i njene države članice bile su vrlo jasne u decembru prošle godine u zaključcima Saveta u kojima su države članice ponovile nedvosmislenu opredeljenost za EU ​​perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", rekao je Stano.

On je dodao da su države članice EU istakle i da je EU zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući, kako je naveo, "secesionističku retoriku i akcije koje dovode u pitanje ustavni poredak država".

"Države članice su naglasile da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Secesionističke ideje ili akcije u tom pogledu samo će izolovati njihove aktere još više nego što su već izolovani. I doneće samo još više poteškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija", naveo je Stano.

On je podvukao da će svaka akcija protiv principa koje su države članice formulisale u zaključcima Saveta dovesti do ozbiljnih posledica.

"EU već ima uspostavljen okvir sankcija za one koji narušavaju jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i države članice su pre samo nekoliko meseci u martu ponovo potvrdile važenje ovog režima sankcija i produžile njegovu važnost za naredni period", naveo je Stano.