31. maj 2024 15:41

Entoni Blinken potvrdio da su SAD odobrile upotrebu američkog oružja za napade na Rusiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Entoni Blinken potvrdio da su SAD odobrile upotrebu američkog oružja za napade na Rusiju

Foto: AP Photo/Petr David Josek, Pool/Peter David Josek

PRAG - Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je rekao novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko sedmica pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je prethodno da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

U intervjuu za Gardijan, Zelenski je rekao da je kompromisni stav Bele kuće koštao života i pozvao je Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" sa Rusijom.

"Politiko" je prethodno objavio, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je američka administracija dozvolila Ukrajini da koristi američko oružje koristi u napadu na Rusiju, ali samo u blizini oblasti Harkova.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je 28. maja zapadne zemlje da će snositi "teške posledice", ukoliko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje u udarima na teritoriju Rusije.