31. maj 2024 17:37

Žozep Borelj: EU posvećena podršci Palestincima, Evropska komisija uputila novu pomoć od 41 milion evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žozep Borelj: EU posvećena podršci Palestincima, Evropska komisija uputila novu pomoć od 41 milion evra

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Unija ostaje verna svojoj posvećenosti podršci palestinskom narodu, navodeći da je Evropska komisija (EK) uputila novu pomoć od ukupno 41 milion evra.

Borelj je napisao na platformi X da je od te sume 25 miliona evra namenjeno za palestinsku upravu, a 16 miliona evra za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Borelj je naveo da je ovom poslednjom uplatom EK od početka ove godine uputila pomoć UNRWA u ukupnom iznosu od 66 miliona evra.

EK je saopštila da je uputila drugu tranšu pomoći od 25 miliona evra za palestinsku upravu da bi doprinela isplati plata i penzija palestinskih državnih službenika, kao i 16 miliona evra za UNRWA za pružanje osnovnih usluga za palestinske izbeglice, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Isplata od 25 miliona evra je druga tranša isplaćena palestinskoj upravi u sklopu paketa pomoći od ukupno 118,4 miliona evra koji je usvojen u decembru 2023. godine, navodi se na sajtu EK.

Prva tranša pomoći palestinskoj upravi od 25 miliona evra isplaćena je u martu.

Uplatom druge tranše pomoći od 16 miliona evra za UNRWA, pomoć EK toj agenciji UN od početka ove godine povećana je na 66 miliona evra, od ukupno 82 miliona evra pomoći koji su predviđeni za celu ovu godinu.