31. maj 2024 19:44

Donald Tusk o sajber napadu: Rusija pokušava da destabilizuje situaciju pred evropske izbore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Donald Tusk o sajber napadu: Rusija pokušava da destabilizuje situaciju pred evropske izbore

Foto: Shutterstock.com/Rawpixel.com, ilustracija

VARŠAVA - Hakerski napad na Poljsku novinsku agenciju (PAP) svedoči o nameri Rusije da destabilizuje situaciju u Poljskoj uoči izbora za Evropski parlament, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

"Još jedan veoma opasan hakerski napad dobro ilustruje strategiju Rusije da destabilizuje situaciju uoči izbora za Evropski parlament“, napisao je Tusk na mreži X.

On je dodao da poljske specijalne službe pokušavaju da se suprotstave tome pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova i digitalizacije Poljske.

On je ocenio da je sve očiglednije koliko su važni izbori za Evropski parlament koji će biti održani 9. juna.

Hakeri, verovatno povezani sa specijalnim službama Rusije, izvršili su danas sajber napad na PAP, postavljajući na sistem te poljske državne novinske agencije dve lažne informacije o mobilizaciji 200.000 Poljaka u bliskoj budućnosti da bi se borili u Ukrajini, rekli su ranije danas poljski zvaničnici.

Poljska novinska agencija PAP verovatno pogođena ruskim sajber napadom

Poljska državna novinska agencija PAP verovatno je danas pogođena ruskim sajber napadom, rekao je portparol poljskog ministra za koordinaciju specijalnih službi Jacek Dobržinski, nakon što se u vestima te agencije pojavio lažni članak o mobilizaciji poljske vojske da bi se borila u Ukrajini.

Dobržinski je napisao na platformi X da su zbog verovatnog ruskog sajber napada na PAP odmah reagovali Ministarstvo za digitalizaciju i poljska Agencija za unutrašnju bezbednost.

Šef kabineta poljskog premijera Jan Grabiec rekao je da poljske specijalne službe istražuju taj incident, preneo je Rojters.

PAP je takođe saopštio da istražuje incident, navodeći da se lažni članak danas pojavio dva puta u vestima te agencije, a da se u njemu navodi da će poljski premijer Donald Tusk mobilisati 200.000 ljudi da se bore u Ukrajini.