3. jun 2024 17:28

Flamanska krajnja desnica računa na "istorijsko" glasanje u Belgiji 9. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Flamanska krajnja desnica računa na "istorijsko" glasanje u Belgiji 9. juna

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL  - Belgijska krajnje desničarska flamanska nacionalistička partija Vlams Belang saopštila je da će ostvariti zapanjujuću pobedu na izborima sledećeg vikenda i postati vodeća politička snaga na severu holandskog govornog područja.

Belgijanci će 9. juna birati novi savezni parlament, regionalne parlamente i članove Evropskog parlamenta, prenosi Evroaktiv.

Vlams Belang (VB), koji vodi u anketama u Flandriji sa 27 odsto, mogao bi da svrgne konzervativnu Novu flamansku alijansu (N-VA) u najmnogoljudnijem regionu Belgije.

Nacionalistička partija se nada da može da natera alijansu, koja je vodila belgijsku vladu 10 godina, da formira koaliciju i izbori nezavisnost Flandrije.

"Flandrija je naša i to uvek treba da ostane", izjavila je na nedavnom skupu u Antverpenu Brit Hajbrehts, glavni kandidat stranke u provinciji Brabant.

Filip De Man, poslanik EU za Vlams Belang rekao je da Belgija kao savezna država ne funkcioniše.

"U narednih pet godina mora da dođe do razgovara između flamanske i valonske vlade kako bismo videli kako ćemo podeliti zemlju na dva dela na diplomatski i razuman način", rekao je on za francusku agenciju i dodao da želi da regioni imaju veću kontrolu nad ključnim pitanjima, uključujući socijalno osiguranje.