7. jun 2024 10:55

Milivojević: Glavna poruka iz Normandije je nastavak jedinstva Zapada prema Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milivojević: Glavna poruka iz Normandije je nastavak jedinstva Zapada prema Ukrajini

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da su glavne poruke poslate prilikom obeležavanja 80 godišnjice iskrcavanja u Normandiju to da postoji potreba nastavka jedinstva zapadnog bloka u slučaju Ukrajine i da se neće odustati od strateških interesa koje Zapad ima vezano za to.

On je u izjavi za Tanjug rekao da reči "sloboda i demokratija", koje su korišćene juče, a koje obeležavaju strategiju američke administracije od početka mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena, treba da se identifikuju sa potrebom obezbeđivanja slobode i demokratije zapadnog sveta i zapadnih interesa na ovom prostoru.

Milivojević smatra da je poruka da na Zapadu neće odustati od strateških ciljeva vezano za Ukrajinu, odnosno da neće dozvoliti pobedu Rusije, naročito važna s obzirom na kraj administracija i u Vašingtonu i u Briselu, ali i povezanost značajnih političkih elita i na Zapadu i u EU vezano za ishod rata u Ukrajini.

Milivojević kaže da će susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je najavljen za danas u Parizu, biti u funkciji popravljana odnosa dve zemlje i dodao da je za američku stranu veoma važno da Parizu prenese poruku da ne gleda blagonaklono na teze o strateškoj autonomiji za koje se zalaže Makron.

"Ukrajina je naravno u prvom planu, kohezija Zapada, funkcija NATO-a kao glavnog kohezionog instrumenta i funkcija EU u tom smislu, dakle EU u funkciji zapadnih interesa sa mogućim proširenjem i procesom daljeg pristupanja pogotovo vezano za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju", izjavio je on.

Govoreći o izborima za Evropski parlament Milivojević je rekao da će nakon izbora Evropa skrenuti "udesno" ali ne na drastičan način koji bi doveo u pitanje poziciju centra, bilo da je on desni ili levi.

Glavni izazovi su, smatra on, budućnost EU zato što već dominiraju teme koje pokazuju šta je problem sa EU i čemu mora da se posveti, rekao je Milivojević i dodao da su u političkom smislu to reforme, mogućnost delovanja, pitanje politike proširenja, vrednosti, funkcionisanja EU, kao i migrantska politika koja je jedno od suštinskih pitanja za Evropu.

"Ono što je u osnovi i što će odraziti raspoloženje ljudi je perspektiva života. Pad standarda do kog je došlo, posledice koje EU ima zbog rata u Ukrajini koje su se odrazile na političkom, ekonomskom i socijalnom planu, i migranstka politika. To će opredeliti rast desnice i ukoliko taj rast bude ozbiljniji, uticaće na buduću politiku EU", poručio je on.