8. jun 2024 07:47

Izbori za EP danas se održavaju u Letoniji, Malti i Slovačkoj, Italijani i Česi glasaju dva dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izbori za EP danas se održavaju u Letoniji, Malti i Slovačkoj, Italijani i Česi glasaju dva dana

Foto: CTK via AP/Ludek Perina

RIGA, VALETA, BRATISLAVA - Građani Letonije, Malte, Slovačke, Češke i Italije danas će glasati na izborima za Evropski parlament, na kojima građani iz svih 27 država članica Evropske unije biraju 720 novih poslanika.

U Češkoj se nastavlja dvodnevno glasanje na evropskim izborima, koje je počelo juče, a birališta će danas biti otvorena od 8 do 14 časova, kako bi građani izabrali 21 poslanika u novom sazivu EP.

I u Italiji glasanje traje dva dana, a ova država kao treća po veličini zemlja EU bira 76 poslanika.

Birališta će u Italiji danas biti otvorena od 15 do 23 časa, a sutra od 7 do 23 sata.

Na izbore danas izlaze i građani Letonije, koji će od 9 do 20 časova birati devet članova EP, kao i Slovačke, gde će građani od 7 do 22 sata birati 15 poslanika.

U Malti se birališta danas otvaraju i zatvaraju u isto vreme kao u Slovačkoj, a ova zemlja će, kao i Kipar i Luksemburg, imati najmanje poslanika u EP, odnosno samo šest.

Broj poslanika koji se dodeljuje državama u EP proporcionalan je broju stanovnika, pa će tako najviše, 96 poslanika, birati državljani Nemačke,

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak, kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika, a juče su glasali i državljani Irske.

Sve ostale države članice EU glasaće sutra, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.

Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine.

Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti, pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP doći do pomaka udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore oni indirektno utiču i na sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika Komisije, a odobrava i 27 komesara.