9. jun 2024 20:20

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke: Stranka će ispitati svoje loše rezultate na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke: Stranka će ispitati svoje loše rezultate na izborima

Foto: Shutterstock.com/Matthias Wehnert, ilustracija

BERLIN - Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Kevin Kihnert izjavio je da će njegova stranka, koja je, prema izlaznim anketama, osvojila samo 14 odsto glasova na današnjim izborima za Evropski parlament, u svojim redovima ispitati uzroke loših izbornih rezultata.

Kihnert je rekao da bi bilo pogrešno prebaciti krivicu za neuspeh na izborima na lidera partije i nemačkog kancelara Olafa Šolca, preneo je Gardijan.

"Imali smo poštenu kampanju. Bio bi veoma loš stil da se sada krivica prebaci na jednu osobu", naveo je Kihnert.

Prema nedavnoj anketi nemačkog Instituta za politička istraživanja - INSA, 70 odsto Nemaca je trenutno nezadovoljno radom vlade u poređenju sa 22 odsto onih koji su zadovoljni.

Iz INSA navode da je to najveća nepopularnost vlade i da je malo verovatno da će sadašnja vladajuća koalicija moći da formira većinu nakon sledećih izbora.

Prema prvim preliminarnim rezultatima u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na ​​2019. godinu.