9. jun 2024 23:01

Flamanske nacionalističke partije dominirale na izborima u Belgiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Flamanske nacionalističke partije dominirale na izborima u Belgiji

Foto: Shutterstock.com/Creative Photo Corner, ilustracija

BRISEL - Flamanske nacionalističke partije dominirale su na današnjim izborima u Belgiji, pošto je liberalna stranka premijera Aleksandra De Krua doživela udarac, a sada se naziru teški koalicioni pregovori za formiranje nove vlade.

Uprkos anketama koje predviđaju da će krajnje desničarska, antiimigraciona partija "Flamanski interes" (Vlaams Belang) postati glavna politička snaga u zemlji, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) zadržala je svoje prvo mesto, sa očekivanim 22 odsto glasova, prenosi AP.

"Flamanski interes" je na drugom mestu, sa 17,5 odsto, ispred Socijalističke partije "Voruit" (Vooruit), koja je osvojila oko 10,5 odsto glasova.

De Kruova partija "Otvoreni flamanski liberali i demokrate" osvojila je manje od sedam odsto glasova, znatno zaostajajući za krajnjom levicom.

Nedeljni rezultati će rezultirati složenim pregovorima u zemlji podeljenoj jezikom i dubokim regionalnim identitetima. Belgija je podeljena po lingvističkim linijama, sa frankofonom Valonijom na jugu i Flandijom u kojoj se govori holandski na severu, a vlade se uvek formiraju koalicijama sačinjenim od stranaka iz oba regiona.

Istovremeno sa nacionalnim i regionalnim, u Belgiji su se održali i izbori za Evropski parlament.