10. jun 2024 12:13

Lavrov: Rast BRIKS-a pokazatelj stvaranja multipolarnog sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Rast BRIKS-a pokazatelj stvaranja multipolarnog sveta

Foto: AP Photo/Roman Yarovitsin

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je širenje BRIKS-a jasan pokazatelj stvaranja multipolarnog sveta i naveo da BRIKS aktivno radi na razvoju platforme za plaćanje u nacionalnim valutama.

„U toku je aktivan rad na sprovođenju odluka sa samita u Johanesburgu prošle godine, posebno u pogledu unapređenja međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoja platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini“, rekao je Lavorv na sastanku ministara spoljnih poslova članica BRIKS u Nižnjem Novgorodu.

Ukazao je da je širenje BRIKS-a je jasna potvrda procesa stvaranja multipolarnog svetskog poretka, prenosi list Izvestija.

Ruski ministar je ocenio da su nedavni međunarodni događaji skinuli maske sa onih koji su do sada verbalno polagali gotovo isključivo pravo da definišu, kako je naveo, takozvane univerzalne vrednosti pod maskom poretka zasnovanog na pravilima.

Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici ne odustaju od pokušaja da zadrže i uspore procese formiranja multipolarnosti, a kao oružje koriste ekonomske instrumente.

Lavrov smatra da će uloga BRIKS-a u rešavanju globalnih problema samo jačati i navodi da sve veći broj zemalja pokazuje interesovanje za rad BRIKS-a.

BRIKS je osnovan 2006. godine, a članice su bili Brazil, Rusija, Indija i Kina, a kasnije se pridružila i Južnoafrička Republika.

Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija pridružili su se BRIKS-u 2024. godine.