11. jun 2024 16:40

Jens Stoltenberg: Letonija značajna članica NATO koja pruža snažnu podršku Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jens Stoltenberg: Letonija značajna članica NATO koja pruža snažnu podršku Ukrajini

Foto: Tanjug video

RIGA  - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Letonije Edgarsom Rinkevičsom u Rigi da je Letonija "značajna članica Severnoatlantske alijanse" koja pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini.

"NATO ima snage, resurse, sposobnosti i političku volju da brani svakog saveznika. Najhitniji zadatak je naravno osigurati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. Stoga očekujem da se saveznici slože da NATO bude na čelu u pružanju pomoći u oblasti bezbednosti i vojne obuke u Ukrajini i da se slože o dugoročnoj finansijskoj pomoći za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da NATO saveznici već pružaju 99 odsto vojne podrške Ukrajini i apelovao na veću koordinaciju među zemljama članicama Severnoataltskog saveza kako bi se sprečile pauze i kašnjenja koja su se dogodila tokom protekle zime.

"Ukrajini je potreban predvidljiv, stabilan tok vojne podrške koju ne može da čeka. Bićemo tu koliko god bude potrebno", rekao je Srtoltenberg.

On se zahvalio letonskom predsedniku na doprinosu njegove zemlje u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji.