17. jun 2024 15:04

Lazarini: Izrael najavio taktički prekid borbi, ali u Gazi nastavljeni sukobi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lazarini: Izrael najavio taktički prekid borbi, ali u Gazi nastavljeni sukobi

Foto: TANJUG/FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ

OSLO - Uprkos saopštenju koje je u nedelju izdala izraelska vojska najavljujući taktičke pauze u vojnim operacijama u zoni sukoba u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći, sukobi se nastavljaju u gradu Rafa i na jugu okupirane palestinske enklave, izjavio je danas prvi čovek Agencije UN za pomoć Palestincima (UNRWA) Filip Lazarini na konferenciji za novinare u Oslu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju je kritikovao planove koje je objavila izraelska vojska o dnevnim pauzama u borbi duž jedne od glavnih saobraćajnica koje vode u okupiranu palestinsku enklavu, prenosi Rojters.

Komesar UNRWA Filip Lazarini, glavne organizacije za dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, potvrdio je da nije bilo pauze u borbenim dejstvima.

"Postoji informacija da je takva odluka doneta, ali na političkom nivou se saopštava da nema takve odluke. Dakle, za sada vam mogu reći da se neprijateljstva nastavljaju u Rafi i na jugu Pojasa Gaze i da se operativno još ništa nije promenilo", rekao je Lazarini na konferenciji za novinare.

Izraelska vojska je saopštila danas da njene snage nastavljaju fokusirane, obaveštajno zasnovane operacije u području grada Rafe, koje uključuju blisku borbu sa militantima Hamasa, zaplene i uništenje oružja.