17. jun 2024 15:28

Ukrajinski piloti se obučavaju da upravljaju avionima F-16 u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinski piloti se obučavaju da upravljaju avionima F-16 u Francuskoj

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi, ilustracija

KIJEV - Trenutno se u Francuskoj 10 ukrajinskih pilota obučava da upravlja avionima F-16, saopštilo je danas francusko vazduhoplovstvo.

Francuske vazdušno-kosmičke snage obavezale su se da će sertifikovati obuku 26 Ukrajinaca u roku od dve godine. Ukrajinski piloti se obučavaju vazdušnoj bazi na jugozapadu Francuske, a tačna lokacija nije saopštena iz bezbednosnih razloga, prenosi Mond.

Kako navodi list, u vazduhoplovnoj bazi nema lovaca F-16 na kojima će piloti leteti u Ukrajini, ali postoji nekoliko Alfadžeta koji su dobijeni zahvaljujući francusko-belgijskoj saradnji.

"Prednost ovih aviona je u tome što su opremljeni instrument-tablom koja simulira onu na F-16, belgijske trupe lete na F-16 i obučavale su se na ovim avionima do 2018. godine", piše izdanje.

Prema podacima francuskih vazdušno-kosmičkih snaga, trenutno je na obuci samo deset ukrajinskih pilota.

Neki nikada ranije nisu leteli, dok drugi imaju iskustvo letenja na L-39 Albatrosu, trenažnom avionu češke proizvodnje.

"Svi su od dolaska u Francusku bili 'u balonu' (sklonjeni od očiju javnosti), kako je rekao jedan francuski oficir. A ni na današnji dan, kada svi mediji prate događaje, nije im bilo dozvoljeno da komuniciraju sa štampom", napominje Le Mond.

Jedina informacija koja je objavljena u javnosti je njihova starost: "ukrajinski piloti imaju između 21 i 23 godine".

Nakon obuke u Francuskoj, Ukrajinci bi trebalo da se pridruže bazi u Rumuniji, gde će naučiti kako da zaista preuzmu kontrolu nad F-16, piše Le Mond.

Unian podseća da je ranije bilo objavljeno da će Rumunija platiti obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

Istovremeno, Politiko je pisao da se sukobi između Ukrajine i Zapada javljaju oko obuke pilota na F-16. Kijev zahteva od svojih partnera da prošire program, ali saveznici kažu da ukrajinski piloti još nisu spremni da masovno lete na F-16.

Rečeno je da Ukrajina ima 30 pilota koji bi odmah mogli da počnu obuku u SAD. Međutim, administracija predsednika Džoa Bajdena rekla je Kijevu da njen program obuke, koji se odvija u Arizoni, nema dovoljno prostora da primi više od 12 pilota istovremeno.