17. jun 2024 18:28

Bajden izdvaja 50 miliona dolara za reklamnu kampanju protiv Trampa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden izdvaja 50 miliona dolara za reklamnu kampanju protiv Trampa

Foto: AP Photo/Alex Brandon

VAŠINGTON, 17. juna (Tanjug) - Kampanja predsednika SAD Džozefa Bajdena fokusiraće se na to da je bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp osuđen za krivično delo i u tom cilju deo reklamne kampanje vredne ukupno 50 miliona dolara biće namenjen za te svrhe uoči prve debate oba kandidata 27. juna.

U reklami pod nazivom "Karakter je važan", koja traje 30 sekundi, navodi se da će građani SAD na predsedničkim izborima u novembru birati između "osuđenog kriminalca koji se bori samo za sebe" i predsednika "koji se bori za vašu porodicu", preneo je Rojters.

Portparol Trampovog tima za kampanju Karolajn Livit napisala je na platformi X da su Amerikanci shvatili da su Bajden i demokrate uticale na pravni sistem da Tramp bude "lažno osuđen" i da to još jednom dokazuje najnovija reklama u Bajdenovoj kampanji.

Bajden je, ranije ovoga meseca, na prikupljanju sredstava za svoju kampanju u Griniču u Konektikatu, prvi put nazvao Trampa "osuđenim zločincem" i rekao da će predstavljati još veću pretnju ako osvoji još jedan predsednički mandat.

Prema anketi Rojtersa i Ipsosa, koja je sprovedena neposredno nakon što je Trampu izrečena presuda 30. maja zbog falsifikovanja poslovne dokumentacije da bi prikrio tajnu isplatu porno zvezdi Stormi Danijels, 10 odsto republikanskih glasača reklo da je manje verovatno da će glasati za Trampa u novembru nakon što je osuđen.

Porota je osudila Bajdenovog sina Hantera ovoga meseca zbog toga što je lagao o tome da koristi droge da bi nabavio oružje, a Hanter je na taj način postao prvo dete aktuelnog predsednika SAD koje je osuđeno za krivično delo.

Veliki broj anketa, uključujući i ispitivanje Rojtersa i Ipsosa, pokazuju da velika većina glasača kaže da presuda Hanteru neće uticati na njihovo glasanje na izborima 5. novembra.

Prema anketama, Bajden i Tramp ostaju izjednačeni u podršci birača manje od pet meseci do izbora.

(Kraj) vn/jsi