18. jun 2024 14:51

Ivica Dačić :Održavanje Sabora istorijski važno; Siniša Karan: Deklaracija izraz političke zrelosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivica Dačić :Održavanje Sabora istorijski važno; Siniša Karan: Deklaracija izraz političke zrelosti

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

TREBINjE - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Trebinju da je istorijski važna činjenica da je održan Svesrpski sabor, jer je bilo potrebno da se razbije politička i psihološka barijera da se nešto ne sme kako se neko ne bi ljutio.

Dačić je naveo da mogu da se organiziju bošnjački sabori, hrvatski sabori, da Albanci slave dan zastave, a da jedino nije moguće da srpski narod razmišlja o nekom obliku zajedničkog rada, prenosi Srna.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u UN, Dačić je istakao da nikad nije bilo sporno da se osuđuju svi zločini, ali da je istorijski nekorektno isticanje jednog takvog događaja kako bi odredio suštinu rata u BiH.

"Nikad se nije desilo da se donosi neka posebna rezolucija nakon donošenja opšte rezolucije o genocidu. Ne vidimo šta smo dobili time, a vidim šta smo izgubili. Rezolucija je donela dalju političku nestabilnost i međusobno optuživanje", rekao je Dačić novinarima u Trebinju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda opšti, politički akt, ali i izraz političke zrelosti i subjektiviteta srpskog naroda.

"To samo ima onaj narod koji ima svoju državu i kada oseti da se njegova snaga tog političkog predstavljanja, sveobuhvatnosti i zajedništva može ugroziti i ugrožava on pravi takva dugoročna dokumenta koji su dokumenti statike, dinamike i programski dokumenti", rekao je Karan novinarima.

On je pojasnio da je ova deklaracija akt statike jer cementira neprolazne vrednosti koje su univerzalne za sav srpski narod gde god da se nalazi, odnosno za narod koji ima svoju maticu i državu, a programski jer će dati usmerenja da se strateški elementi razvijaju i jačaju.

Karan je ponovio da je Deklaracija akt mira, pomirenja i pružena je ruka svim narodima koji žive na ovim prostorima.

"To je akt zasnovan na međunarodnom pravu. Najmanje tri univerzalna dokumenta koja govore o tim pravima su ugrađena u Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH Aneks četiri, a to su Međunarodni pakt o građanskim i političlkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Dakle, ona je u potpunosti u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom", naglasio je Karan.

On je naveo da je Deklaracija akt zasnovan na univerzalnim aktima, ugovorima i istorijskim događajima koji govore o jedinstvu, slozi i zajedničkom bitisanju srpskog naroda.

Karan i Dačić potpisali su danas u Trebinju memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone.

Reč je o prvom aktu realizacije Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je potpisana na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Karan i Dačić saglasili su se da će ovaj memorandum doprineti operativnoj saradnji pripadnika dva ministarstva za vreme turističke sezone.

U Trebinju je inače danas stacioniran helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara tokom letnje sezone, prensoi RTRS.

Stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju predstavlja prvu realizaciju dogovora sa nedavno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu koje su postigla dvojica ministara sa predstavnicima policijskih uprava Srbije i Republike Srpske.

Helikopter "bel 212 "služiće kao podrška vatrogascima u gašenju eventualnih požara u Trebinju, Hercegovini ili bilo gde u Srpskoj ako se za to ukaže potreba.

Kako se navodi, nosivost vode u vedru iznosi 1,2 tone.