19. jun 2024 11:57

Španski kralj Filipe VI proslavlja desetogodišnjicu svoje vladavine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španski kralj Filipe VI proslavlja desetogodišnjicu svoje vladavine

Foto: Pool Photo via AP/Juan Medina

MADRID - Španska kraljevska porodica danas nizom događaja obeležava 10-ogodišnjicu proglašenja Felipea VI za kralja Španije, a tom prilikom Ordena za građanske zasluge dobiće 19 građana iz cele Španije.

Obeležavanje godišnjice počeće svečanim defileom Kraljevske garde, koji će kralj Felipe, kraljica Leticija i njihove ćerke posmatrati sa centralnog balkona palate, preneo je "Pais".

U palati, kralj će dodeliti ordene za građanske zasluge, ukupno 19, po jedan iz svake autonomne zajednice plus Seuta i Melilja, što će biti četvrti put da španski kralj Felipe VI odlikuje građane.

On je već to učinio 2015. godine, povodom svoje prve godišnjice vladavine - 2019. godine, pete godišnjice i 2021. godine, kada je odao počast onima koji su bili na prvim linijama borbe protiv pandemije korona virusa.

Nakon toga, Felipe VI će održati govor pred predstavnicima svih organa vlasti.

Popodne će u centru pažnje biti princeza Leonor i njena sestra Sofija, koje će u večernjim satima obići Galeriju kraljevskih kolekcija, koja se nalazi pri dvoru, zajedno sa grupom od 40 mladih starih između 17 i 20 godina koji su svojevremeno pobedili na takmičenju "Šta je za vas kralj?"

Vodič tokom posete će im biti pisac Marija Duenas.

U međuvremenu, Kraljevska garda će zabavljati građane besplatnim koncertom.

Završni događaj proslave biće projekcija slika Felipea VI na fasadi kraljevske palate.

Kraljevska porodica će sutra u Kneževoj galeriji kraljevskog dvora otvoriti izložbu 23 već poznate fotografije, ali ovog puta u velikom formatu, pod nazivom Felipe VI 2014-2024.

Izložba ima za cilj prikazivanje trenutaka "od velikog institucionalnog značaja", kao što je proglašenje Felipea VI za kralja i odavanje počasti žrtvama korona virusa.

Građani će moći da besplatno posete izložbu u Madridu do 20. oktobra.

Nakon toga izložba će biti predstavljena u drugim španskim gradovima kao što su Saragosa, Granada, Sevilja, Malaga i Valensija tokom 2024. i prve polovine 2025. godine.