20. jun 2024 11:25

Rumunsko ministarstvo odbrane protivi se slanju sistema "patriot" u Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rumunsko ministarstvo odbrane protivi se slanju sistema "patriot" u Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/Mircea Moira, ilustracija

BUKUREŠT - Rumunski Vrhovni savet za nacionalnu odbranu trebalo bi danas da odluči da li će poslati američki protivvazdušni raketni sistem "patriot" Ukrajini, iako je rumunsko ministarstvo odbrane navelo da sada nije najbolje vreme za to.

Rumunski predsednik Klaus Johanis primio je izveštaj Ministarstva odbrane u kojem se navodi da sada nije pravo vreme da se sistem "patriot" pošalje u Ukrajinu, preneo je "Euraktiv".

Međutim, konačna odluka je na Savetu nacionalne odbrane, kojim predsedava Johanis.

Očekuje se da će savet imati teške rasprave između političkih i vojnih lidera.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar protivio se više puta slanju sistema "patriot" u Ukrajini jer smatra da su ti sistemi nezamenljivi u odbrani teritorije Rumunije, prenela je Evropska pravda.

Rumunski premijer Marsel Čolaku takođe je izrazio rezervu povodom toga pitanja, navodeći da Rumunija trenutno nema dovoljno sistema "patriot".

Čolaku je, međutim, priznao da bi raspoređivanje sistema u Ukrajini potencijalno moglo da koristi odbrani Rumunije.

Razgovori o mogućem slanju sistema "patriot" Ukrajini počeli su početkom maja, kada je Johanis razgovarao o tom pitanju sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom tokom posete SAD.

Johanis je rekao u maju da je neprihvatljivo da Rumunija ostane bez protivvazdušne odbrane i insistirao da, ukoliko se Rumunija nečega odrekne, treba da dobije nešto zauzvrat.

Rumunija je u maju imala samo jedan aktivan sistem "patriot", a drugi takav sistem pušten je u upotrebu 14. juna.

Treći sistem "patriot" će biti pušten u upotrebu do kraja godine, a četvrti početkom sledeće godine.

Rumunija je izdvojila četiri milijarde dolara za sedam sistema "patriot", od kojih su četiri već isporučile SAD, dok bi preostala tri trebalo da stignu do 2027. godine.