24. jun 2024 12:56

Netanjahu dobio upozorenje od komisije koja je istraživala vladinu nabavku podmornica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanjahu dobio upozorenje od komisije koja je istraživala vladinu nabavku podmornica

Foto: Pool Photo via AP, File/Abir Sultan

TEL AVIV - Izraelska komisija, koja je vodila istragu povodom sumnji da je bilo zloupotreba prilikom vladine nabavke podmornica i raketnih brodova iz Nemačke, izdala je danas upozorenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da je on koristio svoju funkciju da bi mu bila odobrena ta nabavka bez poštovanja predviđene procedure.

Komisija je obavestila Netanjahua da je, na osnovu do sada prikupljenih dokaza, utvrdila da je on koristio svoju poziciju premijera između 2009. i 2016. godine da bi dobio "zeleno svetlo" za kupovine bez poštovanja predviđenog postupka, preneo je Rojters.

Netanijahu odgovorio komisiji da je nabavka podmornica ključna za odbranu od Irana

Izraeski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da nabavka podmornica od Nemačke predstavlja ključno pitanje za bezbednost Izraela da bi se odbranio od Irana koji, kako je naveo, pokušava da uništi jevrejsku državu.

Netanijahu je na taj način odgovorio na optužbe izraelske komisije koja je vodila istragu povodom sumnji da je bilo zloupotreba prilikom vladine nabavke podmornica i raketnih brodova iz Nemačke i da je on koristio svoju funkciju da bi mu bila odobrena ta nabavka bez poštovanja predviđene procedure.

"Istorija će dokazati da je premijer Netanijahu bio u pravu i po ovom pitanju i da je doneo ispravne odluke za bezbednost Izraela", navodi se u saopštenju iz premijerovog kabineta, preneo je Rojters.

Komisija je danas izdala upozorenje Netanijahuu da je on koristio svoju funkciju da bi mu bila odobrena ta nabavka bez poštovanja predviđene procedure.

Komisija je obavestila Netanijahua da je, na osnovu do sada prikupljenih dokaza, utvrdila da je on koristio svoju poziciju premijera između 2009. i 2016. godine da bi dobio "zeleno svetlo" za kupovine bez poštovanja predviđenog postupka, preneo je Rojters.

"Time je on (Netanijahu) ugrozio bezbednost države i naneo štetu spoljnim odnosima i ekonomskim interesima države Izrael", navodi komisija u svojoj pisanoj odluci koja je danas objavljena.

Komisija, koja je osnovana za vreme prethodne vlade, 2022. godine, saopštila je da će uskoro objaviti dokaze prikupljene tokom istrage o poslu vrednom stotine miliona dolara.