26. jun 2024 18:32

London: Japanski car Naruhito posetio britanski biomedicinski istraživački centar

Izvor: TANJUG

podeli vest

London: Japanski car Naruhito posetio britanski biomedicinski istraživački centar

Foto: PA via AP, Pool/Jonathan Brady

LONDON  - Japanski car Naruhito posetio je danas, drugog dana posete Velikoj Britaniji, jedan od najvažnijih britanskih medicinskih istraživačkih centara u Londonu.

Naruhita (64) i njegovu suprugu caricu Masako dočekali su u utorak u Londonu britanski kralj Čarls i njegova supruga kraljica Kamila uz počasne plotune, vojnu paradu i vožnju kraljevskom kočijom, prenosi Rojters.

U govoru tokom prijema u Bakingemskoj palati 75-godišnji britanski suveren, kome je početkom ove godine dijagnostikovano maligno oboljenje, rekao je da Velika Britanija i Japan dele duh saradnje i inovacija, zbog čega je danas i upriličena poseta biomedicinskom Istraživačkom centru Frensis Krik.

Ovaj Istraživački centar, smešten u centralnom Londonu, osnovan je sa ciljem razumevanja biologije i fokusira se na prevazilaženje barijera između različitih naučnih disciplina kako bi se vršila istraživanja malignih oboljenja, izrade vakcina, sprovodila genetska istraživanja i dr.

Izvršni direktor instituta Pol Nurs pripremio je za kraljevsku posetu eksperiment koji je japanski car pratio mikroskopom i predstavio mu je rad ovog naučnog instituta.