27. jun 2024 16:58

Roberta Mecola: Nadam se da će dogovor o predsedniku Evropske komisije biti postignut večeras

Izvor: TANJUG

podeli vest

Roberta Mecola: Nadam se da će dogovor o predsedniku Evropske komisije biti postignut večeras

Foto: Tanjug/video

BRISEL  - Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola izjavila je danas da se nada da će lideri EU postići večeras dogovor o imenovanju novog predsednika Evropske komisije i poručila da će, u tom slučaju, kandidat za tu funkciju biti pozvan da se sledeće nedelje sastane sa liderima političkih grupacija u EP.

Mecola je na konferenciji za novinare u Briselu, gde se održava dvodnevni samit lidera EU, rekla da je Evropski parlament spreman da bez odlaganja pokrene proces za izbor predsednika Komisije.

"Sledeći korak je da se lideri dogovore oko imenovanja predsednika Evropske komisije, nadamo se već večeras. Onda ćemo pozvati kandidata da se sastane sa liderima grupacija već u utorak sledeće nedelje kako bi razgovarali o političkom programu", rekla je Mecola.

Ona je, na pitanje da li bi uključila italijansku premijerku Đorđu Meloni u proces dogovora o kandidatima za vodeće funkcije u EU, istakla da razgovori o raspodeli vodećih funkcija u EU još nisu završeni.

"Mislim da će sve zemlje biti u to uključene danas. Važno je da obezbedimo što širu većinu, jer će to omogućiti da se izgradi većina u Evropskom parlamentu. Moramo da sačekamo i vidimo, ali osećam da je važno da ne isključujemo nijednu državu", poručila je Mecola.

Ona je pozdravila bezbednosni sporazum koji je danas potpisan sa Ukrajinom, kao i niz bilateralnih sporazuma, koji su potpisani u prisustvu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Zajedno sa sporazumom o pomoći iz prihoda od zamrznutih ruskih sredstava, 14. paketom sankcija i početakom pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, šaljemo najjasnije poruke naše nepokolebljive podrške Ukrajini, našoj zajedničkoj bezbednosti i geopolitičkom značaju proširenja", poručila je Mecola.

U Briselu je danas počeo dvodnevni samit lidera EU, tokom kojeg bi oni trebalo da odluče ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će doći na čelo Evropskog saveta, ali i ko će naslediti Španca Žozepa Borelja na mestu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Do sastanka dolazi nakon što su pregovarači iz tri grupacije u Evropskom parlametu - Evropske narodne partije, socijaldemokrata i liberala dogovorili da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti treća po veličini u EP, osudila je dogovor političkih grupacija o raspodeli najviših funkcija u EU i rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.

Lideri EU predlažu kandidata za predsednika Evropske komisije, kojeg posle bira Evropski parlament.

Oni imenuju i šefa evropske diplomatije, o kojem se kasnije izjašnjava Evropski parlament.

Kada je reč o proceduri izbora za najviše pozicije u EU, predsednika Evropskog saveta bira sam Evropski savet.