28. jun 2024 00:03

Kaja Kalas: Rat u Evropi i nestabilnost glavni izazovi, služiću zajedničkim interesima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kaja Kalas: Rat u Evropi i nestabilnost glavni izazovi, služiću zajedničkim interesima

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Estonska premijerka Kaja Kalas saopštila je večeras da je počastvovana podrškom koju joj je pružio Evropski savet i ocenila da su glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku rat u Evropi i sve veća nestabilnost u susedstvu EU i globalno.

"Kao visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biću u službi naših zajedničkih interesa, Evropa treba da bude mesto gde su ljudi slobodni, bezbedni i prosperitetni. Moj rad je bio i biće vođen ovim ciljevima", poručila je Kalas.

Kalas je na društvenoj mreži Iks navela da je njeno imenovanje za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku "ogromna odgovornost", u vreme geopolitičkih tenzija.

"Rat u Evropi, sve veća nestabilnost u našem susedstvu i globalno glavni su izazovi za evropsku spoljnu politiku. Moj cilj će biti rad na postizanju jedinstva EU, zaštita interesa i vrednosti EU u promenjenom geopolitičkom kontekstu i izgradnja globalnih partnerstava", poručila je Kalas.

Ona je dodala da će nastojati da radi sa svim državama članicama i inistitucijama EU na očuvanju i jačanju jedinstva EU.

Kalas je istakla i da sada sledi njeno saslušanje u Evropskom parlamentu i poručila da će joj biti cilj da dobije podršku poslanika za ovu funkciju.

Izrazila je i zadovoljstvo zbog toga što će imati priliku da sarađuje sa aktuelnom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koju je Evropski savet imenovao večeras za drugi mandat, kao i sa bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, kojeg je Evropski savet izabrao za svog predsednika.

Kalas je rekla da je već sarađivala sa njima nekoliko godina i poručila da će nastaviti to da čini sa zadovoljstvom, istakavši da ih veoma poštuje.

Lideri EU izabrali su večeras bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, saopštio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament.

Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.