27. jun 2024 22:44

Lideri EU dogovorili stratešku agendu za period od 2024. do 2029.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri EU dogovorili stratešku agendu za period od 2024. do 2029.

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL  - Lideri Evropske unije dogovorili su se večeras, tokom samita Evropskog saveta, oko strateške agende za period od 2024. do 2029. godine, političkog plana kojim se postavlja pravac delovanja i ciljevi EU, javlja dopisnica Tanjuga iz Brisela.

Nakon dogovora o stateškoj agendi, lideri EU započeli su razgovore o raspodeli vodećih funkcija, a uoči razgovora predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja želi novi mandat na čelu Komisije, i estonska premijerka Kaja Kalas, koja je favorit za novog šefa diplomatije, napustile su sobu.

Za sada se još ne zna kako izgleda tekst dogovorene strateške agende, a Politiko je ranije preneo da su Francuska i Nemačka zajedno predložile niz izmena u vezi sa strateškom agendom EU.

U delu koji se odnosi na proširenje Pariz i Berlin zatražili su da se doda da EU naglašava potrebu da se uspostave neophodni unutrašnji temelji i reforme kako bi se ispunile dugoročne ambicije Unije i pozabavilo ključnim pitanjima koja se odnose na njene prioritete i politike, kao i njenu sposobnost da deluje u suočavanju sa novom geopolitičkom realnošću i sve složenijim izazovima.

Kada je reč o odbrani, oni su tražili da u dokumetu piše da će "jača i sposobnija EU u oblasti bezbednosti i odbrane pozitivno doprineti globalnoj i transatlantskoj bezbednosti i komplementarna je NATO, koji ostaje temelj kolektivne odbrane za njene članice".

Francuska i Nemačka tražile su i, po pitanju klimatske politike, da se navede u dokumentu da će EU nastaviti da primenjuje i dalje razvija Zeleni dogovor, a kada je reč o politici konkurencije, da moraju da se preispitaju evropska pravila i prakse konkurencije i omogući uspostavljanje konzorcijuma i konsolidacije u ključnim sektorima kako bi se ojačala evropska otpornost.

Pariz i Berlin žele i da se izbriše deo u vezi sa odbranom iz strateške agende koji se odnosi na vodeće projekte i odbrambene inicijative od zajedničkog interesa širom EU.

Tokom proteklih godinu dana, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel vodio je razgovore sa liderima EU o izazovima i budućim prioritetima koji treba da budu uključeni u stratešku agendu zasnovanu na tri stuba: slobodna i demokratska Evropa, jaka i sigurna Evropa, i prosperitetna i konkurentna Evropa.