28. jun 2024 04:14

Tramp:Neću zabraniti lekove za abortus,Bajden:Abortus u nadležnosti država je užasno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp:Neću zabraniti lekove za abortus,Bajden:Abortus u nadležnosti država je užasno

Foto: AP Photo/Gerald Herbert

ATLANTA - Bivši američki predsednik i kandidat republikanaca za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je danas da ukoliko postane predsednik neće zabraniti lekove za abortus, dok je kandidat demokrata i aktuelni predsednik Džo Bajden rekao da je užasna stvar da pitanje abortusa bude u nadležnosti država.

Oni su tokom debate na CNN-u raspravljali, između ostalog, o pitanju abortusa, odnosno o ranijoj odluci Vrhovnog suda da odbaci tužbu kojom se osporava dozvola Upravi za hranu i lekove da reguliše pilule za abortus mifepriston.

"Vrhovni sud je upravo odobrio pilulu za abortus i ja se slažem sa njihovom odlukom da su to uradili i neću je blokirati", rekao je Tramp.

Bajden je rekao da je ideja da žena može da ode kod lekara koji će naosnovu njenih okolnosti odlučiti da li ona može da obavi abortus ili ne.

"Ideja je da su države u stanju da to urade. Ima puno mladih žena koje će silovati tazbina, supružnici, braća i sestre i one ne mogu ništa da učine povodom toga", rekao je Vajden.

Kada se radi o migracijama, Bajden je rekao da je do sada mnogo rado na tome da dobije dvopartijski sporazum, da je za vreme njegove administracije značajno povećan broj službenika za azil.

"On kada je bio predsednik odvajao je bebe od majki, stavljao ih u kaveze, mi pazimo da se porodice razdvoje. Ja sam promenio zakon na način da ste sada u situaciji da je 40 odsto manje ljudi ilegalno prelaze granicu", rekao je Bajden.

Sa druge strane Tramp je rekao da su u njegovo vreme granice SAD bile najsigurnije u istoriji, a da je Bajden rešio da otvori granicu.

"Otvorio je granicu za ljude iz zatvora, mentalnih ustanova, ludnica, terorista, imamo najveći broj terorista koji dolaze u našu zemlju, svi teroristi, širom sveta, ne samo u Južnoj Americi, oni dolaze iz celog sveta sa Bliskog istoka, oni pristižu", rekao je Tramp.

Na pitanje o najavljenoj deportaciji imigranata Tramp je rekao da Amerikanci trenutno žive u "leglu pacova" jer ne postoje granice, a sve zbog, kako je rekao "glupe politike".

"Dolaze i ubijaju naše građane na nivou koji nikada nismo videli. Mi to zovemo migrantskim zločinom. Ja to zovem Bajdenov migrantski zločin. Oni ubijaju naše građane na nivou koji nikada ranije nismo videli", rekao je Tramp.

Govoreći o sukobu u Ukrajini Bajden je rekao da je Tramp ohrabrio Rusiju da uđe u rat.

"Bio je loš i po pitanju Avganistana. To je bila tako užasna sramota, najsramniji trenutak u istoriji našeg državu da kada je Putin to gledao i video je nesposobnost", rekao je Bajden.

Tramp je rekao da rat u Ukrajini nikada nije trebalo da se dogodi.

"A on je dao 200 milijardi dolara sada ili više Ukrajini. Dao je 200 milijardi dolara. To je mnogo novca. Nemojte misliti da je ikada bilo nešto slično ovome. Ja samo ukazujem na novac koji trošimo na ovaj rat. I ne bi trebalo da se desi da se taj rat reši između Putina i Zelenskog pre nego što stupim na dužnost 20. januara. Rešiću taj rat, srediću ga brzo", rekao je Tramp.

Upitan da li bi podržao stvaranje nezavisne palestinske države kako bi se postigao mir u regionu, Tramp je rekao da bi morao da razmotri to.