28. jun 2024 07:01

Atal optužio Bardelu da toleriše rasizam zvaničnika Nacionalnog okupljanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Atal optužio Bardelu da toleriše rasizam zvaničnika Nacionalnog okupljanja

Foto: , Pool via AP/Dimitar Dilkoff

PARIZ - Francuski premijer Gabrijel Atal optužio je u toku debate svog glavnog protivnika na predstojećim parlamentarnim izborima Žordana Bardelu da toleriše rasistički govor u redovima svoje krajnje desničarske partije Nacionalno okupljanje (RN).

Debata između Atala, Bardele i lidera socijalista Olivijea Fora bila je poslednja direktna diskusija lidera tri suprotstavljena pokreta na budućnost Francuske pre otvaranja biračkih mesta za prvi krug glasanja u nedelju.

''Ne možete graditi mir i jedinstvo kada predstavljate više od stotinu kandidata koji su optuženi za rasističke opaske“, rekao je Atal Bardelu.

Bardela, čija stranka vodi u istraživanjima javnog mnjenja i koja bi po prvi put mogla da postane dominantna politička moć u zemlji, odbacio je optužbe, uzvikujući da Atal laže.

''Ne sviđa mi se ovakav način povezivanja pseudo-klime mržnje sa biračkim telom Nacionalnog okupljanja“, rekao je Bardela kasnije u debati.

Izveštaji o napadima motivisanim rasom, homofobijom i političkom privrženošću uoči izbora doprineli su već napetoj društvenoj klimi u Francuskoj, manje od mesec dana pre nego što će Pariz ugostiti letnje Olimpijske igre, navodi Rojters.

Nastojeći da predstavi svoj levičarski savez, Novi narodni front, kao alternativu onima koji se protive Makronovoj pro-biznis agendi i krajnje desničarskom RN-u, For je pozvao na promenu raspodele bogatstva.

Pozivajući se na nedavne proteste zbog pitanja troškova života poput „žutih prsluka“ i farmera, kao i na ljutnju zbog nedavnog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, For je poručio da je neophodno sprečiti da bogati postaju još imućniji tokom kriza, dok se ''drugi bore da sastave kraj sa krajem''.

Ranije ovog meseca, predsednik Emanuel Makron raspustio je parlament i raspisao izbore nakon što je njegov centristički savez poražen na evropskim izborima, a ishod će biti poznat nakon drugog kruga glasanja 7. jula.