28. jun 2024 14:19

Amazon se pridružuje holandskoj inicijativi za prestanak prodaje antisemitskih knjiga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Amazon se pridružuje holandskoj inicijativi za prestanak prodaje antisemitskih knjiga

Foto: Shutterstock.com/Sundry Photograph, arhivay

AMSTERDAM - Kompanija za prodaju putem interneta, Amazon, pristala je da se pridruži inicijativi holandske vlade da obustavi prodaju knjiga sa antisemitskim sadržajem, saopštio je danas nacionalni koordinator za borbu protiv antisemitizma Edo Verdoner.

Američka kompanija je najnoviji trgovac na malo koji se pridružio holandskoj inicijativi pokrenutoj prošle godine, preneo je NL Tajms.

"Prodaja antisemitskih knjiga za neke pisce je izvor njihove egzistencije", rekao je Verdoner dodajući da mržnja prema Jevrejima, ipak, nikada ne bi trebalo da postane poslovni model.

Ostale velike organizacije koje učestvuju u inicijativi uključuju vodećeg holandskog konkurenta Amazona, kompaniju Bol, kao i grupe Audak Bruna i ReadShop, koji pored više od 430 fizičkih prodavnica imaju i velike veb prodavnice.

Uključen je i prodavac knjiga Libris, kao i bibliotečko udruženje NBD Biblion i veb-sajt za polovnu robu Marktplats.

Sve ove firme zajedno dele znanja i razmenjuju iskustva o tome kako se efikasno boriti protiv prodaje knjiga antisemitskog sadržaja. Prodaja takvog materijala je već zabranjena u Holandiji.

"Sve veći udeo prodaje knjiga je onlajn. Ovo nam postavlja nove izazove. Zato je potreban novi pristup u borbi protiv prodaje antisemitskog sadržaja, pored legalnog", naveo je Verdoner u saopštenju.

Sama kompanija Bol je već uklonila stotine knjiga zbog antisemitskog sadržaja.

Verdoner je naglasio da je važno da se što više onlajn aktera pridruži inicijativi.

"Pozitivno je što se velika međunarodna kompanija kao što je Amazon pridružuje i želi da iskoristi svoje znanje i iskustvo za ovo", poručio je on.