29. jun 2024 09:00

Žurnal.me: Daglas Džons novi američki ambasador u BIH umesto Marfija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žurnal.me: Daglas Džons novi američki ambasador u BIH umesto Marfija

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

SARAJEVO - Za novog američkog ambasadora u BiH imenovan je diplomata Daglas Džons, kome je Predsedništvo BiH još pre nekoliko nedelja dalo agreman, preneo je podgorički portal "Žurnal.me".

Ovaj diplomata je bio i u Crnoj Gori gde je obavljao odgovornu funkciju u ambasadi u Podgorici.

On se trenutno nalazi u SAD na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH Majkl Marfi završava mandat.

Daglas Džons je preuzeo svoje dužnosti kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Severnu Evropu, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbednost, prenela je Srna.

Džouns je služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO od avgusta 2018. do septembra 2021.

Obavljao je još dve dužnosti kao zamenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju dužnosti direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u UN u Njujorku.

Služio je i kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

Džons ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.