29. jun 2024 11:07

Esen spreman za velike proteste zbog konferencije Alternative za Nemačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Esen spreman za velike proteste zbog konferencije Alternative za Nemačku

Foto: dpa via AP/

BERLIN – U Esenu se ovog vikenda održava konferencija partije Alternativa za Nemačku (AfD), a prate je do sada neviđene mere bezbednosti pošto protivnici ove stranke već nedeljama pripremaju svoje demonstracije i protestne akcije.

To bi mogli biti najveći skupovi koje je ovaj grad u nemačkoj pokrajini Rur ikada video, ali i najveća policijska operacija, prenosi Tagesšau.

Vodeni topovi, stotine policajaca i mnogo policijskih automobila raspoređeno je u ranim jutarnjim satima oko mesta gde se održava konferencija, a to je hala Grugahale u Esenu.

Akciona grupa "Otpor" donela je trube da najavi prvi protest i građansku neposlušnost. Prema navodima policije, veća grupa ljudi pokušala je da ukloni policijsku barikadu, što je sprečeno upotrebom biber spreja i pendreka.

Mnogi su nosili natpise sa porukama poput „Nacisti napolje“ ili „Mržnji nije mesto u Esenu”.

Nekoliko inicijativa udružilo je snage u okviru protestne alijanse protiv AfD-a. U njihovoj kancelariji visi poster sa natpisom: „U gradu Esenu nema mesta desničarskom ekstremizmu. To je moto koji svi ovde slede”.

Tokom vikenda policija očekuje više od 80.000 demonstranata.

Policija Esena najavila je da će preduzeti oštre mere ako bude potrebno.

Biće ovo ne samo najveće demonstracije koje je Esen ikada video, već i najveća policijska operacija, između ostalog i zato što su stotine nasilnih levičarskih ekstremista najavile dolazak kako bi se pomešale sa mirnim demonstrantima.

Liderka AfD-a Alis Vajdel koju je u petak policija dopratila do hale gde se održava konferencija ima jasan stav o demonstracijama, koje su najavljene kao uglavnom mirne.

"Veoma sam zabrinuta. Neophodne su ogromne mere bezbednosti.Ovde su u opasnosti policija i obezbeđenje – naši sutrašnji delegati i naši gosti. Ono što se dešava u Esenu je nedostojno demokratije", rekla je ona i dodala da su kao stranka sprečeni da ostvare svoja prava što je skandalozno.

Jedno je sigurno, a to je da će mnogi stanovnici Esena odahnuti kada ovaj vikend bude prošao, navodi Tagesšau.