29. jun 2024 15:26

Japanski carski par izrazio zahvalnost na državnoj poseti Britaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japanski carski par izrazio zahvalnost na državnoj poseti Britaniji

Foto: Pool Photo via AP/Joe Giddens

TOKIO - Japanski car Naruhito i carica Masako danas su saopštenjem zahvalili britanskoj vladi i kralju Čarlsu što su ih ugostili tokom njihove jednonedeljne posete, izražavajući istovremeno nadu u produbljenje veza između dve nacije.

„Tokom naše posete uspeli smo da proširmo razumevanje o tome kako je došlo do prijateljstva koje su narodi naše zemlje i Britanije gajili dugi niz godina“, naveo je carski par u saopštenju objavljenom nakon što su sleteli na aerodrom Haneda u Tokiju, prenela je agencija Kjodo.

Program posete carskog para Velikoj Britaniji uključivao je, između ostalog, trodnevni zvanični deo tokom kojeg ih je kralj Čarls pratio u ceremonijalnom obilasku tržnog centra u kraljevskoj kočiji, kao i svečani državni banket u Bakingemskoj palati, podsetila je japanska agencija.

Nakon završetka zvaničnog dela turneje, par je zajedno posetio Oksfordski univerzitet, prvi put nakon studija koje su tu odvojeno pohađali pre nekoliko decenija.

Turneja carskog para po Britaniji bila je njihovo drugo putovanje u inostranstvo na turneji dobre volje otkako je car Naruhito stupio na tron 2019. godine.

Poseta je prvobitno bila planirana za 2020. godinu, ali je otkazana zbog pandemije korona virusa.