30. jun 2024 22:06

Žordan Bardela pozvao birače da glasaju za Nacionalno okupljanje, a ne za levicu u drugom krugu izbora u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žordan Bardela pozvao birače da glasaju za Nacionalno okupljanje, a ne za levicu u drugom krugu izbora u Francuskoj

Foto: AP Photo/Aurelien Morissard

PARIZ - Predsednik francuske partije krajnje desnice Nacionalno okupljanje Žordan Bardela, koji bi mogao da postane premijer ako ta stranka osvoji većinu na parlamentarnim izborima, pozvao je večeras birače da izaberu njegovu stranku umesto, kako je naveo, "opasne krajnje levice" u drugom krugu izbora koji će biti održani 7. jula.

Bardela je rekao na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon na istoku Francuske da je izbor jasan, optužujući levičarsku koaliciju da vodi kampanju za "razoružavanje policije", kao i da planira da otvori francuske granice za migrante, preneo je AP.

Bardela je zatražio od francuskih birača da u drugom krugu izbora 7. jula daju Nacionalnom okupljanju "apsolutnu većinu" u parlamentu.

Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen rekla je večeras, nakon izlaznih anketa, prema kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, da je "tabor predsednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen".

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla "popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo", prenosi France 24.

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona koja je trajala sedam godina.

Le Pen je rekla na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon da Nacionalno okupljanje još nije pobedilo i da će drugi krug biti presudan.

"… potrebna nam je apsolutna većina kako bi (predsednika RN) Žordana Bardelu, za osam dana, Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera", navela je Le Pen.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji su održani danas, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja - Ipsosa, Ifopa, OpinionWay-a i Elabea.

Prema anketama, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, preneo je Rojters.