1. jul 2024 07:51

Južna Koreja najavila osnivanje ministarstva za populacione strategije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Koreja najavila osnivanje ministarstva za populacione strategije

Foto: Shutterstock.com/Pixfiction, ilustracija

SEOUL - Južna Koreja će osnovati novo ministarstvo za populacione strategije kako bi se suočila sa niskom stopom nataliteta i ubrzanim starenjem stanovništva, pitanjima koja su se pojavila kao najizazovniji problemi sa kojima se suočava južnokorejsko društvo, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Nakon sastanaka sa vladajućom strankom, vlada je obelodanila plan revizije zakona o organizaciji vlade radi osnivanja ministarstva, prenosi agencija Jonhap.

Kada bude osnovano, novo ministarstvo će se fokusirati na strategiju i planiranje demografskih pitanja kao što su niska stopa nataliteta, starenje stanovništva, radna snaga i imigracija, služeći kao krovna institucija za ove probleme.

Ministarstvo će takođe biti odgovorno za izradu populacionih politika, srednjoročnih i dugoročnih strategija i preuzeće zadatke koji su trenutno u nadležnosti ministarstava zdravstva i finansija.

Takođe će biti zaduženo za raspodelu i koordinaciju budžeta namenjenog za borbu protiv niske stope nataliteta među različitim relevantnim ministarstvima, potvrdili su južnokorejski zvaničnici.

Prvi čovek novog ministarstva će istovremeno obavljati funkciju potpredsednika vlade za socijalne poslove, jednu od dve funkcije potpredsednika vlade koje trenutno obavlja ministar obrazovanja.

Ministarstvo planira da nakon osnivanja ojača javne kampanje i promocije za rešavanje demografskih izazova, kao i da sprovodi istraživanja i analize demografskih podataka, dodali su južnokorejski zvaničnici.