1. jul 2024 08:24

Holandija: 161. godišnjica ukidanja ropstva, ali bez bavljenja pitanjem reparacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Holandija: 161. godišnjica ukidanja ropstva, ali bez bavljenja pitanjem reparacija

Foto: Shutterstock.com/fran_kie

HAG - U Holandiji se danas obeležava 161. godišnjica ukidanja ropstva, a aktivisti dovode u pitanje iskrenost nedavnih izvinjenja holandskih vlasti s obzirom da se nisu bavile politički osetljivim pitanjem reparacija.

U decembru 2022. godine, tadašnji premijer Mark Rute priznao je da Holandija snosi odgovornost za transatlantsko ropstvo, potvrdio da je zemlja od njega imala koristi i izvinio se, prenosi Rojters.

Holandski kralj Viljem-Aleksander takođe se izvinio prošlog jula za učešće svoje zemlje u transatlantskom ropstvu i rekao da su posledice toga vidljive i danas.

Međutim, vlada je isključila mogućnost reparacija i umesto toga osnovala fond od 200 miliona evra za promociju društvenih inicijativa u Holandiji, na holandskim Karibima i u maloj južnoameričkoj državi Surinam.

Holandska vlada je saopštila u petak da će taj fond koristiti potomcima robova i drugim ugroženim grupama u suprotstavljanju "štetnim efektima prošlosti u sadašnjem vremenu".

Ideja o isplati reparacija ili drugim formama nadoknada za transatlantsko ropstvo ima dugu istoriju i veoma je sporna, ali sve više dobija na intenzitetu u svetu.

Međutim, protivnici tvrde da savremene države ne bi trebalo da snose odgovornost za istorijske nepravde.