2. jul 2024 13:08

OPEK: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

OPEK: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

Foto: Shutterstock.com/Quality Stock Arts, ilustracija

BEČ - Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije i takav scenario je nerealan, objavio je generalni sekretar naftnog kartela OPEK Haitam al Gais.

On se osvrnuo na predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA) po kome će se potražnja za kritičnim mineralima kao što su litijum ili kobalt učetvorostručiti do 2040. da bi se dostagao cilj neto nulte emisije do 2050. godine.

Prema njegovom mišljenju, zagovornici ovog scenarija nemaju potpunu sliku o troškovima ove tranzicije niti o brzini kojom bi ona realno mogla da se odvija.

Haitam al Gais je naveo da su očekivani rudarski poslovi prilikom očekivanog vađenja ovih minerala nezamislivi bez fosilnih goriva, navodi se na veb stranici OPEK-a.

Ugalj i prirodni gas su od vitalnog značaja za preradu sirovih kritičnih minerala kako bi se oni rafinisali u proizvode za baterije spremne za upotrebu u proizvodnji čiste energije i električnim vozilima (EV).

"Proizvodi na bazi nafte se takođe koriste za bagere, buldožere, kipere na licu mesta, kao i razne oblike transporta za premeštanje minerala od centara ponude do centara potražnje, ali i za proizvodnju solarnih panela, vetroturbuina i električnih vozila", dodao je čelnik OPEK-a.

On je ponovio svoj raniji stav da energija iz fosilnih goriva ne može jednostavno da bude odstranjena iz energetskog miksa pošto svet ne bi mogao da funkcioniše, prenosi portal Oilprice.

"Da li je realno misliti da obnovljivi izvori energije mogu da pokriju očekivani rast potražnje za električnom energijom, posebno imajući u vidu da je svet već uložio preko 9,5 biliona dolara u energetsku tranziciju u poslednje dve decenije, ali energija vetra i sunca i dalje pokrivaju samo nepunih četiri odsto potrošnje svetske energije?", zapitao se Haitam al Gais.