3. jul 2024 16:50

Putin: Rusko-kineska saradnja je važan faktor stabilizacije u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusko-kineska saradnja je važan faktor stabilizacije u svetu

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergey Guneyev

ASTANA - Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping sastali su se danas u Astani, na marginama samita Šangajske organizacije.

"Šangajska organizacija za saradnju je danas jedan od ključnih stubova pravednog svetskog poretka", rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i Kina ne formiraju nikakve blokove, saradnja dve zemlje nije usmerena ni protiv koga drugog, već da Moskva i Peking deluju u interesima svojih naroda.

Putin je istakao da su odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji, kao i da su građeni na principima ravnopravnosti.

"Rusko-kineska saradnja u vezi sa svetskim pitanjima jedan je od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj sceni. Nastavljamo da jačamo našu saradnju u tom pravcu", rekao je Putin.

Putin je pozvao Sija na samit BRIKS-a u Kazanju u oktobru ove godine.

Sa druge strane, Si Đinping je Putina nazvao dragim prijateljem, a ruski lider mu je na sličan način uzvratio, prenosi Sputnjik.

Prema rečima kineskog lidera, vođenje bilateralnih pregovora na marginama multilateralnih događaja pokazatelj je visokog nivoa rusko-kineskih odnosa.

On je takođe dodao da je Putinova poseta Kini u maju 2024. godine omogućila da se naznače prioritetne oblasti za razvoj odnosa.

Razgovor dvojice lidera u sali za sastanke u hotelu Ric Karlton u Astani trajao je sat vremena. Ovo je drugi sastanak Putina i Sija u poslednjih mesec i po dana.